Китай и Русия настояват Съвета за сигурност на ООН да смекчи санкциите срещу Северна Корея, възобновяйки опита от 2019 г. за премахване на забраната за износ на скулптури, морски дарове и текстилни изделия от Пхенян и разширявайки го, за да включва вдигане на тавана за внос на рафиниран петрол, предаде "Ройтерс".

В преработена проекторезолюция, видяна от "Ройтерс", Китай и Русия искат 15-членният Съвет за сигурност да премахне тези санкции "с намерението за подобряване препитанието на цивилното население" в изолираната комунистическа държава.

Северна Корея е обект на санкции на ООН от 2006 г. заради нейните програми за ядрени и балистични ракети.

Печатане на купони и ядене на лебеди: иновации в Северна Корея на фона на проблеми с храната и икономиката

Печатане на купони и ядене на лебеди: иновации в Северна Корея на фона на проблеми с храната и икономиката

Всяко зрънце ориз да бъде осигурено и всички усилия да бъдат посветени на земеделието

Проекторезолюцията включва и други мерки, предложени за първи път от Русия и Китай преди близо две години, включително премахване на забраната за севернокорейците да работят в чужбина и освобождаване от санкции на междукорейските проекти за железопътно и пътно сътрудничество.

Няколко дипломати на ООН, пожелали да останат анонимни, са казали, че обновената проекторезолюция няма да намери голяма подкрепа. През 2019 г. Русия и Китай проведоха два неофициални кръга от преговори по проекторезолюцията, но никога не я внесоха официално за гласуване.

Дипломатите посочват, че Китай и Русия все още не са насрочили никакви преговори по новата си проекторезолюция. За приемането на резолюция са необходими девет гласа "за" и без вето от страна на САЩ, Франция, Великобритания, Русия или Китай.

Мисиите в ООН на Русия и Китай не са отговорили на искане за коментар относно новия текст, който дипломати уточниха, че е разпространен до членовете на съвета в петък.

САЩ пришпорват Северна Корея да спре провокациите, да приеме предложението за преговори

САЩ пришпорват Северна Корея да спре провокациите, да приеме предложението за преговори

САЩ са се ангажирали да сондират "устойчива и трайна дипломация" с Пхенян

"Винаги е било желание на Китай, че трябва да се справим и с хуманитарното измерение, причинено от санкциите, наложени от Съвета за сигурност", отбеляза китайският посланик в ООН Жан Жун пред репортери миналия месец, добавяйки отново, че проекторезолюцията от 2019 г. "остава на масата".

Говорител на мисията на САЩ в ООН е отказал да коментира дискусиите в съвета насаме, но добави, че всички членове на ООН трябва да се съсредоточат върху справянето с онези, които нарушават вече въведените санкции.

"Съветът за сигурност многократно потвърждава, че е готов да промени, отмени или вдигне мерките, както може да е необходимо в светлината на отстъпчивостта на КНДР", коментира говорителят и допълни: "КНДР все още не е предприела стъпки, за да се съобрази с исканията на Съвета за сигурност по отношение на нейните забранени програми за ядрени и балистични ракети."

Северна Корея официално е известна като Корейска народнодемократична република (КНДР).

Стоящ до ядрени ракети, вождът на Северна Корея обвини САЩ и Сеул, че застрашават мира

Стоящ до ядрени ракети, вождът на Северна Корея обвини САЩ и Сеул, че застрашават мира

Пхенян засилвал армията си само за самозащита, а не да започва война

Съветът за сигурност на ООН вече допуска хуманитарни изключения. Миналия месец разследващ на ООН по правата призова санкциите да бъдат смекчени, тъй като има опасност от глад за най-уязвимите в Северна Корея, след като тя изпадна в по-дълбока изолация по време на COVID-19 пандемията.

Санкциите срещу индустриите, които Русия и Китай предложиха да бъдат премахнати по-рано, спечелиха на Северна Корея стотици милиони долари. Те бяха въведени през 2016 и 2017 г., за да се опитат да спрат финансирането за ядрените и ракетните програми на Пхенян.

Северна Корея продължи да развива своите програми за ядрени и балистични ракети през първата половина на 2021 г. в нарушение на санкциите на ООН и въпреки влошаващата се икономическа ситуация в страната, съобщиха през август наблюдатели на санкциите на ООН.

Страната отдавна страда от продоволствена несигурност, като наблюдатели изтъкват, че лошото управление на икономиката се влошава от санкциите, а сега и от COVID-19 пандемията, която доведе до безпрецедентни затваряния на границите там.

Новата проекторезолюция ще накара Съвета за сигурност да признае "трудното положение на икономиката и поминъка на КНДР през последните години, като подчертава необходимостта от зачитане на легитимните опасения за сигурността на КНДР и гарантиране на благосъстоянието, присъщото достойнство и правата на хората в КНДР".

КНДР обвини Съвета за сигурност в двоен стандарт

КНДР обвини Съвета за сигурност в двоен стандарт

След обсъждането на ракетните изпитания на Пхенян по искане на САЩ