Китайският посланик в ООН Уан Кун каза, че напредъкът, постигнат в преговорите с Иран за повторно присъединяване към Съвместния всеобхватен план за действие, "не трябва да се подценява, въпреки че пробивът далеч не е постигнат", съобщи "Синхуа".

Подписалите страни се срещнаха във Виена тази седмица, за да преговарят за повторно присъединяване на Иран към пакта, като Съединените щати изразиха негативно мнение за участието на Техеран.

Уанг каза, че "разговорите помогнаха на други страни да повишат разбирането си за позицията на преговорния екип на новото правителство на Иран", добавяйки, че "Китай ще продължи твърдо да подкрепя възобновяването на преговорния процес между Съединените щати и Иран и да играят уникална и конструктивна роля, работейки с всички страни за постигане на резултати на ранен етап."

Новото правителство на Иран не показа конструктивен подход към подновените преговори във Виена за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие, каза говорителят на Белия дом Джен Псаки в петък.

"Представители на новата иранска администрация не внесоха конструктивни предложения във Виена", каза Джен Псаки на брифинг, цитирана от АП.

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Коментар на Кремъл

Тя отбеляза, че специалният представител на САЩ за Иран Робърт Мали и неговият екип се връщат във Вашингтон за консултации.

Ядрената сделка беше подписана с Техеран през 2015 г. от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия.

Предишният президент на САЩ Доналд Тръмп реши да развали сделката през 2018 г., но настоящият американски лидер Джо Байдън многократно е изразявал готовността си да я възстанови. Групата "пет плюс едно" - Русия, Великобритания, Германия, Китай, Съединените щати и Франция, провежда преговори във Виена по този въпрос от април.

Следващият кръг трябва започна на 29 ноември.