Китай е бесен заради посещението на американски сенатори в Тайван, за да дарят ваксини срещу коронавируса, като настоя, че това можело да насърчи "сепаратистките сили" на острова, предаде "Франс прес".

Пекин вижда демократичния, самоуправляващ се Тайван като част от своята територия, който трябва да бъде завладян един ден, ако е необходимо със сила, и се гневи при всякакви дипломатически опити да бъде признат за независима страна.

САЩ даряват 750 000 дози ваксини срещу COVID-19 на Тайван

САЩ даряват 750 000 дози ваксини срещу COVID-19 на Тайван

След като Япония направи същото

Делегация от трима американски сенатори посети вчера Тайпе, където те обявиха, че Вашингтон ще дари 750 000 дози ваксина срещу коронавирус на Тайван.

Подаръкът беше обявен, докато Тайван обвинява Китай, че възпрепятства усилията му за осигуряване на ваксини, изтъквайки, че това е част от продължаващата кампания на Пекин за изолирането на острова.

Говорителят на китайското външно министерство настоя, че Китай "изразява категорично недоволство (по отношение на посещението) и е подал официален протест".

Той също така призова САЩ да бъдат "предпазливи, когато се занимават с тайванския въпрос и да избягват изпращането на грешни сигнали до сепаратистките сили" на острова.

Тайван никога няма да забрави кървавите репресии на Китай на "Тянанмън"

Тайван никога няма да забрави кървавите репресии на Китай на "Тянанмън"

И ще се придържа към вярата си в демокрацията

Ала относително равнодушното изявление от министерство, прословуто със заядливите си отговори на всякакви дипломатически намеси в Тайван, предизвика презрението на китайските онлайн патриоти.

"Да казваш това е същото като да не казваш нищо, писна ми от това", коментира потребител на китайската социална мрежа Weibo на публикация на държавния таблоид Global Times за изявлението на говорителя на китайското външно ведомство.

"Трябва да изпратите два изтребителя, за да ги придружите!", призова друг потребител.

Китайските дипломати и официалната пропаганда през последните години насърчават напориста, войнствена форма на национализъм, като официални лица публикуват в "Туитър" обиди и конспиративни теории за дипломатически съперници, а държавната телевизия злорадства на хаоса, причинен от протести и огнища на коронавирус в чужбина.

След години на все по-враждебен език президентът Си Цзинпин миналата седмица призова за промяна в тона на Китай. Той прикани страната да покаже по-меко лице в чужбина, култивирайки "надежден, достоен за уважение и възхитителен имидж".

Китай: САЩ застрашават мира с военните си кораби в Тайванския проток

Китай: САЩ застрашават мира с военните си кораби в Тайванския проток

САЩ: Американските военни ще продължат да летят, да плават и да работят навсякъде