Китай ще изпрати две млади големи панди във Вашингтон, съобщи Ройтерс. Ангажиментът между Вашингтон и Пекин постави стабилна основа на отношението между двете страни, които достигнаха исторически дъна миналата година.

Посланикът на Китай в Съединените щати Сие Фън посочи, че новото споразумение за сътрудничество с панди е много добър знак за отношенията между САЩ и Китай. По думите му двете панди на име Бао Ли и Цин Бао ще се отправят към Вашингтон, за да задълбочат приятелските отношения между двата народа.

Националният зоопарк в Смитсониън обяви, че двойката се очаква да пристигне до края на годината. Развълнувани сме да обявим, че следващата глава от нашето партньорство за развъждане и опазване започва с посрещането на две нови мечки, включително потомък на нашето любимо семейство панди, във Вашингтон, окръг Колумбия, заяви Бранди Смит, директор на Националния зоопарк в Смитсониън.

Този ​​исторически момент е положително доказателство, че нашето сътрудничество с китайските колеги е оказало неопровержимо въздействие, допълни той.

Бао Ли е двегодишна мъжка панда, а Цин Бао е двегодишна женска. След като пристигне, двойката панди ще бъде поставена под карантина за 30 дни и след това ще има още няколко седмици, за да се установи в новото си местообитание.

Китайският президент Си Дзинпин намекна, че е готов да изпрати повече от "пратениците на приятелството" в САЩ след среща с президента Джо Байдън през ноември в Калифорния. Комунистическото правителство на Китай отдавна използва т.нар. "панда дипломация".

Пекин подари две големи панди като подарък на САЩ през 1972 г. след историческото посещение на президента Ричард Никсън в страната от времето на Студената война.

Панди ще помагат на Китай и САЩ да стоплят отношенията си

Панди ще помагат на Китай и САЩ да стоплят отношенията си

Пекин и Вашингтон работят по поразумение за връщане на повече панди в САЩ