Китай поиска от чуждестранните посолства и международните организации, базирани в Пекин, да не използват фасадите на сградите си за "политическа пропаганда", съобщава агенция "Киодо".

Искането очевидно се отнася за знаци, показващи подкрепа за Украйна.

Редица посолства в Пекин са поставили табели със знамето на Украйна и с послания на китайски и английски език, като #StandWithUkraine (Заставаме зад Украйна -б.р.), за да заявят своята солидарност с източноевропейската страна, която се бори с руската инвазия от февруари миналата година.

Съобщението на китайското външно министерство е от 10 май. Посолствата и международните организации се призовават да не използват външните стени на сградите си за пропаганда и "да избягват предизвикването на конфликти между държавите".

ЕС счита мирния план на Китай за Украйна за фантазия

ЕС счита мирния план на Китай за Украйна за фантазия

Но независимо от тесните връзки на ЕС със САЩ, той трябва да има собствен подход към Китай

Този ход предизвика ответна реакция от дипломати от Европа и други части на света, като досега никой не е премахнал табелите.

Сред посолствата в Пекин, показващи подкрепа за Украйна, са Канада, Германия и Полша.

От вчера Китай изпрати специален пратеник на обиколка в Украйна, Русия, Полша, Франция и Германия, който да насърчи мирните преговори по отношение на войната. Критиците обаче се съмняват, че Пекин може да действа като посредник поради близките си отношения с Москва.

От китайското външно министерство допълват, че посолствата и международните организации са "задължени да спазват китайските закони и разпоредби", въпреки че Пекин зачита дипломатическия имунитет съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Смята се, че писмото е изпратено до всички дипломатически мисии в Китай. Някои посолства са окачили и знамето на ЛГБТ общността - символ на гордостта и многообразието на сексуалните малцинства.

Европейски дипломат разкритикува позицията на Китай, като подчерта, че няма разумно оправдание за възпрепятстване на изразяването на политиката на дадена държава и че те няма да се съобразят с искането.

Китай готов да търси заедно с ЕС решение на конфликта в Украйна

Китай готов да търси заедно с ЕС решение на конфликта в Украйна

Пекин очаква решителни стъпки за дългосрочен мир в Европа