Китай се готви да облекчи санкциите срещу Северна Корея в областта на авиацията и туризма, съобщава южнокорейската информационна агенция "Йонхап", цитирайки източници, запознати с въпроса.

В информацията се посочва, че посещението на севернокорейския вожд Ким Чен-ун в Пекин по-рано тази седмица е било знак, че двете страни вероятно са решили да подобрят икономическото сътрудничество помежду си.

Ким Чен-ун благодари за подкрепата на Китай за срещата му с Тръмп

Ким Чен-ун благодари за подкрепата на Китай за срещата му с Тръмп

Отношенията между Пекин и Пхенян били "безпрецедентно специални"

"Китай изглежда се подготвя за широкомащабни проекти за икономическо сътрудничество с откриването на допълнителни авиационни маршрути със Северна Корея. Действията също така изглежда имаха за цел да покажат на външния свят нормализиране на техните двустранни отношения", изтъкнал източникът.

Като част от сътрудничеството, властите в китайския град Сиан решиха да открият директен полет до Пхенян, който ще започне да функционира през юли. Полетът ще бъде обслужван от севернокорейската авиокомпания Air Koryo, която вече има маршрути до китайските градове Пекин, Шънян, Шанхай и Чънду.

По-рано севернокорейските държавни медии съобщиха, че Пекин и Пхенян работят за засилване на стратегическото и тактическото сътрудничество, като добавиха, че Ким е посетил Китайската академия за селскостопански науки и селскостопански съоръжения по време на посещението си в Китай.

Оставаме зад социалистическа КНДР, обеща китайският лидер пред Ким Чен-ун

Оставаме зад социалистическа КНДР, обеща китайският лидер пред Ким Чен-ун

Двамата обсъдиха перспективите за ядрено разоръжаване на полуострова