Безпилотният цивилен балон, прелетял над територията на САЩ, е неочаквано и изолирано събитие. Това заявиха от китайското външно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Говорителят на ведомството Мао Нин подчерта, че Вашингтон е изопачил и преувеличил инцидента и го е използвал за политическа манипулация.

Тя посочи, че Китай многократно е давал да се разбере, че естеството на събитието е "напълно неочаквано и изолирано" и причинено от "непреодолима сила".

По този начин Мао отговори на твърденията, че китайският балон, свален от САЩ, е събрал информация от "няколко чувствителни американски военни обекта".

Вчера трима неназовани високопоставени американски служители заявиха, че балонът е бил управляван дистанционно от китайските власти и е прелетял над няколко обекта неколкократно, като е предавал разузнавателна информация в реално време.

Китайският балон прехванал чувствителни военни данни от САЩ

Китайският балон прехванал чувствителни военни данни от САЩ

Устройството е предавало разузнавателна информация в реално време

Китайският балон, който Пекин отрича да е бил със шпионски цели, седмица летя над Съединените щати и Канада, преди американският президент Джо Байдън да разпореди да бъде свален на 4 февруари.

Случаят допълнително обтегна отношенията между Вашингтон и Пекин и накара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи планираното посещение в Пекин.

Китай твърди, че балонът е бил цивилен изследователски апарат, който по погрешка се е отклонил от курса и обвини Съединените щати в прекомерна реакция.

От своя страна Държавният департамент на САЩ заяви, че балонът е бил снабден с технология за електронно наблюдение, способна да проследява комуникациите на американската страна.

Китай е използвал такива балони за събиране на разузнавателна информация от 40 различни страни на пет континента, твърдят от САЩ.

Китай обвини САЩ в истерия за балоните

Китай обвини САЩ в истерия за балоните

"Има толкова много балони по целия свят, така че Съединените щати ще свалят ли всички?" попита Вън И, директор на Службата на Комисията по външни работи