Китайският генерал-лейтенант Хе Лей, който е заместник-председател на Военната академия на Китай, обяви, че "безотговорните коментари" от други страни по отношение на Южнокитайско море не са добре дошли, съобщава "Франс прес".

Изказвайки се по време на диалога "ШангриЛа", на който присъства и военният министър на САЩ Джеймс Матис, висшият китайски военен изтъкна: "Каквито и да е безотговорни коментари от други страни не могат да бъдат приети."

Китай разгръща ракети в южнокитайско море, за да сплаши съседите си

Китай разгръща ракети в южнокитайско море, за да сплаши съседите си

САЩ иска конструктивен диалог с Китай, но ще отговори енергично, ако е необходимо, обяснява Джеймс Матис

Според китайския генерал подобни изказвания са вмешателство във вътрешните дела.

По-рано днес Матис предупреди Китай да не увеличава военния си капацитет в Южнокитайско море и отбеляза, че САЩ са в Индийско-тихоокеанския регион и възнамеряват да останат.

Шефът на Пентагона също така обвини Китай в нарушаване на международното право в Южнокитайско море. Според него разполагането на оръжия на спорните острови е пряко свързано с военни цели. Матис предупреди Пекин за възможни последици.

"Разполагането на войски или въоръжение на нашите острови и рифове в Южнокитайско море е в рамките на нашите суверенни права, това е разрешено от международното право", подчерта ген. Хе Лей в ефира на китайската държавна телевизия.