Китайските военни наскоро проведоха съвместни учения за бойна готовност, патрули и бойни тренировки в морето и въздушното пространство около Тайван. Това се посочва в изявление на Източното командване на Народната освободителна армия, цитирано от "Ройтерс".

Ученията са организирани в отговор на "сговор и провокации" от страна на Съединените щати и Тайван, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Чиан.

Източник от Тайван потвърди, че няколко китайски изтребителя са пресекли Тайванския пролив в северната му част. Той уточни, че самолетите не са навлезли във въздушното пространство на островната държава.

САЩ държи Китай под око заради Тайван

САЩ държи Китай под око заради Тайван

Китай разглежда Тайван като отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континента

Вчера републиканецът Рик Скот, старши американски сенатор, пристигна в Тайван за среща с президента на страната Цай Инуън.

Ходът на американската страна сериозно нарушава принципа за "единен Китай", нанася значителни вреди на политическата основа на китайско-американските отношения, сериозно подкопава връзките между двете страни и изостря напрежението в района на Тайванския проток, подчерта Ву в отговор на репортерски въпрос относно посещението на сенатора.

Китайската народна освободителна армия е готова за война по всяко време и ще предприеме всички необходими мерки, за да осуети решително намесата на външни сили и сепаратистките опити за "независимост на Тайван", защитавайки националния суверенитет и териториалната си цялост, увери той.

Китай притиска САЩ да прекратят официалните контакти с Тайван

Китай притиска САЩ да прекратят официалните контакти с Тайван

Постоянните опити на Вашингтон да изиграе "тайванската карта" застрашавали отношенията му с Пекин

САЩ и Китай са в обтегнати отношения по редица въпроси, включително Тайван, Южнокитайско море, търговските мита и отказа на Китай открито да отправи критики към руския лидер Владимир Путин за войната в Украйна.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да се срещне с китайския външен министър Ван И утре на срещата на Г-20 в Бали.

Тайван се управлява от местна администрация от 1949 г. Пекин обаче счита острова за своя провинция, като тази позиция се подкрепя от повечето страни, включително Русия.

От няколко десетилетия Съединените щати водят т.нар. политика на стратегическа неяснота спрямо Тайван, която се състои в това да признават дипломатически само Китай, но същевременно да предоставят на Тайван необходимите военни средства, за да се защити при евентуална инвазия, без обаче това да означава изрична намеса на САЩ в евентуален конфликт.

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Това не било промяна на политиката за "Един Китай"