Китайските сили участваха в учения, насочени към наземни атаки и въздушни удари на далечни разстояния около Тайван в неделя. Информацията е от китайските военни след като от Тайван съобщиха за масирано наличие на военни самолети и кораби на границата на тяхното въздушно пространство и акватория.

Признанието идва в деня, в който се очакваше да бъде финала на обширни учения, проведени в отговор на посещението на острова от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, съобщи CNN. 

Множество китайски самолети и военни кораби са засечени в учения около Тайван

Множество китайски самолети и военни кораби са засечени в учения около Тайван

До 17 ч. в Тайван са открити 14 кораба и 20 самолета

От Командването на Източния театър на китайските военни заявиха, че са проведени тренировки с бойни стрелби във водите и въздушното пространство около Тайван "както е планирано".

"Ученията бяха съсредоточени върху съвместни огневи удари по земя и способности за въздушни удари на далечни разстояния", се казва в изявление на командването, публикувано в официалния му акаунт в социалната медийна платформа Weibo, без да се уточнява дали ученията са приключили.

Китайските учения край Тайван затрудняват корабоплаването в района

Китайските учения край Тайван затрудняват корабоплаването в района

Пристанищата на Тайван засега работят нормално

Ученията, планирани да се проведат в шест зони около острова, започнаха в четвъртък и трябваше да продължат до неделя на обяд местно време в Пекин, съобщиха китайските държавни медии.

Информацията от Министерството на отбраната на Тайван гласи, че са установени множество китайски самолети, военноморски кораби и дронове, работещи около Тайванския проток тази сутрин, в това, което нарече "симулирана атака срещу главния остров на Тайван и военноморските кораби на Тайван" - леко набиране на език от събота, когато се каза, че китайските военни учения около острова може да са "възможна симулирана атака".

Тайванската армия "следи отблизо" ситуацията и разположи самолети и плавателни съдове, за да "адекватно" реагират на китайските военни учения около острова, добавиха от Министерството на отбраната. Дроновете са "нахлули" в отдалечени острови, контролирани от Тайван, информират от ведомството.

Министерството не предостави незабавно точен брой на китайските самолети, плавателни съдове или дронове, засечени в неделя сутринта, нито каза дали са пресекли чувствителната средна линия в Тайванския пролив, който разделя острова от континенталната част на Китай. 

Китай започна мащабни военни учения около Тайван

Китай започна мащабни военни учения около Тайван

Тайван заяви, че Китай се опитва да промени статуквото в региона

Китайските служители многократно предупреждаваха Вашингтон за неуточнени последици в навечерието на очакваното пътуване на Нанси Пелоси.

Освен ученията, Пекин също наложи редица дипломатически санкции, включително отмяна на бъдещи телефонни разговори между китайски и американски лидери на отбраната и прекратяване на двустранните преговори за климата.аожтгжнн