Военните учения на Китай във водите около Тайван накараха някои кораби да заобиколят Тайванския пролив. Морските маневри на Пекин прекъснаха ключови търговски пътища за товари и стоки, заявиха анализатори, цитирани от Ройтерс.

Разгневен от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, Китай в четвъртък започна четиридневни военни учения около оспорвания остров, включително с изстрелване на бойни ракети и полети на изтребители над Тайвански пролив, който е ключов международен навигационен маршрут към Южна Корея и Северен Китай.

Въпреки че пристанищата на Тайван работят нормално, някои товарни кораби и петролни танкери предпочитат да заобиколят острова, за да избегнат конфронтация с китайските военни, удължавайки пътя си с половин ден, казаха анализатори и собственици на кораби.

Това е напомняне за тежкото въздействие, което евентуален конфликт за Тайван може да има върху световната търговия, като се има предвид, че 180-километровият Тайвански пролив и корабоплаването на изток от острова са основни маршрути за кораби, транспортиращи стоки от Източна Азия до САЩ и Европа.

"Някои кораби вече са взели предпазни мерки и се движат на изток от острова, вместо през Тайванския пролив", каза Нилс Расмусен, главен анализатор в асоциацията на корабособствениците BIMCO.

САЩ отлагат тест на междуконтинентална ракета на фона на напрежението около Тайван

САЩ отлагат тест на междуконтинентална ракета на фона на напрежението около Тайван

Да се избегне ескалация на напрежението с Пекин

Смущенията в работата на китайските пристанища, заради COVID-19, предизвикаха хаос в глобалните вериги за доставки по-рано тази година, спомагайки за подклаждане на рекордната инфлация по света.

"Въпреки че действията на Китай все още не са нарушили корабоплаването, едно продължително изостряне на обстановката в региона би могло", каза Цви Шрайбер, главен изпълнителен директор на Freightos shipping index.

"Регионалният конфликт може да принуди корабите да поемат по алтернативни маршрути, удължавайки пътя им, нарушавайки графиците и причинявайки допълнителни забавяния и разходи."

Авиокомпаниите също отмениха полети до Тайпе и пренасочиха други, за да избегнат близкото въздушно пространство, което беше затворено за цивилен трафик по време на китайските военни учения.

Нанси Пелоси стана най-високопоставеният служител на САЩ, посетил Тайван от 25 години насам, с ход с голям залог, с който тя заяви, че показва непоколебимата ангажираност на Вашингтон към самоуправляващия се остров.

The Washington Post: Щетите от неразумната визита на Пелоси в Тайван трябва да бъдат ограничени

The Washington Post: Щетите от неразумната визита на Пелоси в Тайван трябва да бъдат ограничени

Има опасения за действията на Пекин в дългосрочен план

Китай, който твърди, че Тайван е част от територията му, отговори, като разположи изтребители, бомбардировачи и военни кораби в пролива и навсякъде около острова в демонстрация на военна сила.

Въпреки че танкерите и контейнеровозите все още акостират нормално в Тайван, анализатори предупредиха, че дори незначителни закъснения на корабите биха били проблем, когато световната търговия все още се възстановява от въздействието на пандемията.

Пелоси в Япония обсъжда мира в Тайванския пролив

Пелоси в Япония обсъжда мира в Тайванския пролив

Ключова визита