Администрацията на Байдън отложи рутинно тестово изстрелване на междуконтинентална балистична ракета Minuteman III на военновъздушните сили, за да избегне ескалация на напрежението с Пекин на фона на демонстрацията на сила от Китай близо до Тайван, съобщи Wall Street Journal. 

Американски служители не казаха колко дълго може да продължи забавянето, но един каза, че може да продължи 10 дни. Служители на Пентагона не можаха да бъдат открити за коментар.

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин нареди на армията на страната да отложи рутинното тестово изстрелване.

Според източниците САЩ са били готови да извършат теста тази седмица, но са решили да отложат изстрелването, "за да премахнат всякакви недоразумения предвид действията на КНР около Тайван".

Напрежението между САЩ и Китай се изостри тази седмица, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван въпреки предупреждението на Пекин срещу подобен ход.

Китай отговори с увеличаване на военната активност в Южнокитайско море и нарече посещението на Пелоси "ирационално", твърдейки, че нарушава принципа на един Китай. Белият дом настоя, че не се стреми към криза, но призна, че реакцията на Пекин на пътуването на Пелоси е "точно в съответствие с това, което очаквахме".

Тайван: 22 китайски бойни самолета навлязоха във въздушната зона

Тайван: 22 китайски бойни самолета навлязоха във въздушната зона

Китайски ракети паднаха в икономическата зона на Япония