Китай отхвърли призивите на Европейския съюз да спре предполагаемите нарушения на човешките права, съобщава "Ройтерс".

Пекин заяви, че се противопоставя на "двойните стандарти" и намесата във вътрешните му работи.

След като миналата седмица делегация на Съюза посети Тибет и се срещна с китайски официални лица, вчера ЕС съобщи, че е загрижен за "много сериозното" положение с правата на човека в Китай, по-специално в Синцзян, Тибет и Хонконг.

Това включва репресии срещу защитници на човешките права, адвокати и журналисти в Китай. ЕС призова Китай да разследва всички нарушения на правата и изрази загриженост относно случаите на незаконно задържане, насилствено изчезване, изтезания и малтретиране.

Сериозно нарушаване на човешките права в китайския Синцзян, алармира ООН

Сериозно нарушаване на човешките права в китайския Синцзян, алармира ООН

От Китай коментират, че става дума за невярна информация и за фарс, планиран от Съединените щати.

В отговор Пекин подчерта, че ЕС трябва "да спре да се намесва във вътрешните работи на Китай под претекст за проблеми с човешките права".

Говорителят на външното министерство Лин Джиан заяви, че Китай е готов да си сътрудничи с ЕС по въпроса на основата на равенство и взаимно уважение.

"В същото време Китай твърдо се противопоставя на политизирането на проблема с правата на човека и с двойните стандарти, както и на налагането на своя модел на другите. Ние сме против участието в микрофонна дипломация на многостранната арена", посочи Лин.

По негови думи и двете страни вярват, че диалогът е бил "откровен и задълбочен". Той отбеляза, че Китай има желание да проучи по-нататъшно многостранно сътрудничество в областта на човешките права в области като правата на жените, децата и хората с увреждания.

ЕС повдигна въпроса и за задържания шведски гражданин Гуи Минхай, както и за арестуваните уйгурски интелектуалци Илхам Тохти, Гулшан Абас и Рахиле Даут.

Миналата седмица китайският активист на #MeToo и независим журналист Хуан Хуекин беше осъден на пет години затвор за подривна дейност. Поддръжниците му определиха присъдата му като произволна и политически мотивирана.

Китай готов да се бори с критиците си по спазването на човешките права

Китай готов да се бори с критиците си по спазването на човешките права

След критиките за положението на уйгурите