Китайският президент Си Дзинпин приветства "нова ера" във връзките с Централна Азия, давайки началото на среща на върха, която Пекин се надява да задълбочи отношенията със стратегически важния регион.

Това коментира АФП.

В древния китайски град Сиан, историческият източен край на Пътя на коприната, който свързва Китай с Европа през Централна Азия, Пекин заяви, че срещата тази седмица е от "важно значение".

В речта си пред лидерите от региона, произнесена на банкета за посрещане в четвъртък вечерта, Си заяви, че укрепването на връзките е "стратегически избор".

"Убеден съм, че с общите ни усилия утрешната среща на върха ще бъде напълно успешна и ще възвести нова ера в отношенията между Китай и Централна Азия", цитира Си в прочетена реч, видяна от АФП.

"Присъединете се към нас, за да открием светлото бъдеще на сътрудничеството между Китай и Централна Азия", каза той.

Срещата тази седмица е първата по рода си след установяването на официални отношения преди 31 години.

Пекин твърди, че търговията с Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан е достигнала 70 млрд. долара през 2022 г. и е нараснала с 22% на годишна база през първото тримесечие на 2023 г.

Централна Азия се превърна и в ключова за китайската инициатива "Пояс и път" на стойност трилион долара - определящ геополитически проект за Си, като Пекин желае да възобнови сътрудничеството и да запълни вакуума, оставен в бившите съветски републики от войната на Русия в Украйна.

Китай не открива панацея за войната в Украйна

Китай не открива панацея за войната в Украйна

Пекин зове всички страни да създадат условия за мирни преговори

Китай, вторият по големина потребител на енергия в света, е инвестирал милиарди долари, за да се възползва от запасите от природен газ в Централна Азия, а железопътните връзки, свързващи Китай с Европа, пресичат региона.

Анализатори заявиха пред АФП, че на срещата на върха тази седмица вероятно ще бъдат положени усилия за постигане на споразумения за по-нататъшно разширяване на тази обширна мрежа, включително отдавна спряната железопътна линия Китай-Киргизстан-Узбекистан на стойност 6 млрд. долара и разширяването на газопровода от Централна Азия до Китай.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев приветства "уникалния обхват" на този проект по време на среща със Си преди срещата на върха.

По време на разговорите в четвъртък Си каза също така на президента на Киргизстан Садир Джапаров, че Китай е "готов да работи с Киргизстан за изграждането на общност на добросъседство, приятелство, споделен просперитет и общо бъдеще".

След това той се срещна с лидерите на Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан, като похвали тесните връзки между тях и обеща да разшири икономическия и културния обмен.

"Вашите политики ще осигурят развитието и по-нататъшния просперитет на една модерна социалистическа държава, укрепването на авторитета и глобалното икономическо лидерство на страната в близко бъдеще", заяви пред Си президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев.

Вечерта Си и китайската първа дама Пън Лиюан посрещнаха държавните глави на тържествена церемония по посрещането, като позираха за групова снимка пред старинна китайска сграда, осветена от червени фенери.

Лиз Тръс: Студената война на Запада с Китай вече започна

Лиз Тръс: Студената война на Запада с Китай вече започна

Западът трябва да избира - да се приспособи или да вземе мерки за избягване на конфликт

След това десетки танцьори изпълниха музикално шоу, вдъхновено от династията Тан, когато отношенията между Китай и Централна Азия са били считани за много силни.

В петък сутринта ще се проведе медийно събитие, на което се очаква да присъстват и шестимата президенти и на което вероятно ще бъде публикувано съвместно изявление.

Срещата на върха тази седмица се провежда и в момент, когато Пекин се стреми да замени Русия като предпочитан партньор на централноазиатските държави - и когато Си се позиционира като глобален държавник, желаещ да разшири обхвата на Китай далеч отвъд границите му.

"Си ще се позиционира като лидер, който може да насърчи глобалното развитие и мира", казва пред АФП Жикун Жу, професор по международни отношения и политически науки в университета "Бъкнел".

Срещата на върха съвпада и със срещата на Г-7 в Хирошима, която вероятно ще се съсредоточи върху усилията за "отблъскване на нарастващото влияние на Китай по света", каза Жу.

"Дипломатическото и стратегическото значение не може да бъде подценявано", каза той.