Китайският външен министър Ван И каза на Филипините да се справят чрез диалог със сериозните трудности в отношенията си за Южнокитайско море, като предупреди, че всяка погрешна преценка ще накара Пекин да се защити и да "отговори решително", предава "Ройтерс".

През последните месеци Пекин и Манила си размениха остри обвинения за поредица от сблъсъци в Южнокитайско море.

Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай в умишлен сблъсък с нейни плавателни съдове и използване на водни оръдия и военен лазер срещу тях, докато Китай обвини Филипините в навлизане на негова територия.

Влошаването на връзките тази година съвпада с действията на Манила за засилване на военните връзки с Япония и Съединените щати, нейната бивша колониална сила и отбранителен съюзник от седем десетилетия.

"Отношенията между Китай и Филипини са на кръстопът", каза Ван И на своя филипински колега Енрике Манало в разговор в сряда, според изявление на китайското външно министерство.

"Основният приоритет е правилното справяне и контрол на настоящата морска ситуация."

Ако Филипините преценят погрешно или се заговорят с "недобронамерени" външни сили, Китай ще защити правата си и ще отговори решително, каза китайският външен министър, без да дава подробности. 

Неговите забележки биха могли да засилят спора, който тлее от години, като Филипините отблъскват това, което виждат като китайска кампания за предотвратяване на достъпа до изкопаеми горива и морски ресурси в неговата изключителна икономическа зона (ИИЗ).

Ескалация към въоръжена конфронтация, макар и малко вероятна, би била значително повишаване на залозите, като Съединените щати са обвързани с договор от 1951 г. да защитават Филипините, ако бъдат атакувани, включително в Южнокитайско море.

Манало каза в изявление, че е имал честен и откровен разговор с Уанг, добавяйки, че и двамата "отбелязват значението на диалога".

Китай претендира за почти цялото Южнокитайско море чрез така наречената линия с девет тирета, която се припокрива с изключителните икономически зони на Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван, Виетнам и Индонезия.

През 2016 г. международен арбитражен съд отмени иска на Китай в решение по дело, заведено от Филипините, което Пекин не призна.

Вместо това Китай засили усилията си, поддържайки силно присъствие на бреговата охрана в Южнокитайско море, включително около милитаризираните изкуствени острови, построени върху рифове в спорни води, някои от които са снабдени с ракетни системи.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши засили връзките със Съединените щати, включително разширяване на достъпа на САЩ до неговите военни бази, като същевременно търси гаранции за степента, в която Вашингтон ще защити страната му от нападение - ходове, които раздразниха Китай и окуражиха висшето ръководство на отбраната на Манила.

Филипинският министър на отбраната в сряда укори Китай и каза, че "нито една страна в света" не подкрепя претенциите на Пекин. Съединените щати и други западни сили осъдиха бреговата охрана на Китай за конфронтация и блокиране на филипинските кораби в ИИЗ на Манила.

Филипините в четвъртък казаха, че военният им началник и висшият генерал на Япония са провели разговори по "належащи въпроси на регионалната сигурност", по време на които са подчертали важността на изграждането на съюз за противодействие на агресията, включително в Южнокитайско море.

Филипините: С Пекин плаваме към буря в Южнокитайско море

Филипините: С Пекин плаваме към буря в Южнокитайско море

Китай пренебрегвал традиционните дипломатически усилия