Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че е необходима "промяна на парадигмата" в начина, по който неговата страна подхожда към проблема с Южнокитайско море, тъй като дипломатическите усилия с Пекин са насочени "в лоша посока", съобщава "Ройтерс".

По негови думи традиционните дипломатически усилия са пренебрегнати от Китай.

"До този момент използвахме традиционните методи на дипломация, но правим това от много години, с много малък напредък", отчете Маркос в Япония, където присъства на възпоменателната среща на върха в Токио с Асоциацията на югоизтока азиатски нации (АСЕАН).

"Време е страните, които смятат, че са замесени в тази ситуация, да измислят промяна на парадигмата", настоя той, като същевременно повтори, че Филипините искат да избегнат насилствен конфликт.

Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Броят им се е увеличил до над 135 спрямо 111 през ноември

Маркос посочи, че неговото правителство ще продължи да разговаря с партньорите си и ще излезе с обща позиция, в която се посочват отговорностите им по отношение на Западнофилипинско море.

Филипините наричат ​​частта от Южнокитайско море в своята изключителна икономическа зона Западнофилипинско море.

Миналата седмица Манила и Пекин си размениха обвинения за сблъсък на свои кораби близо до спорна плитчина в Южнокитайско море на фона на ескалиращото напрежение около претенциите в ключовия воден път.

Напрежение между Китай и Филипините в Южнокитайско море

Напрежение между Китай и Филипините в Южнокитайско море

Китайският флот използва водни оръдия срещу филиписнки кораби, пренасящи храна и гориво

Освен Филипините, членовете на АСЕАН Виетнам, Малайзия и Бруней имат припокриващи се претенции с Китай в части от Южнокитайско море - маршрут, през който се извършва търговия за над 3 трилиона долара годишно.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание - решение, което Съединените щати подкрепят, но Пекин отхвърля.

Филипините извършиха съвместни патрули по въздух и море със Съединените щати, последвани от подобно начинание с Австралия в Южнокитайско море. Маневрите обаче изостриха напрежението с Пекин.

Китай обвини Филипините, че набират "чужди сили" да патрулират в Южнокитайско море, за да създават проблеми. На свой ред Манила настоява, че морската ѝ дейност е в рамките на нейните права.