Срещата между министъра на външните работи на Германия и хонконгския опозиционен активист Джошуа Вон изпрати много негативни сигнали за двустранните отношения. Това е подчертал посланикът на Китай в Германия, добавяйки, че външното министерство в Пекин е привикало посланика на Германия в знак на протест, съобщава "Ройтерс".

Посланик Ву Кен също така заявил, че Китай имал достатъчно доказателства, че чуждестранни сили се намесват в Хонконг по време на протестите и че Пекин е уверен, че правителството на Хонконг може да изпълнява своите задължения.

Китай към британските политици: Избягвайте безотговорните коментари за Хонконг

Китай към британските политици: Избягвайте безотговорните коментари за Хонконг

Критичните коментари не били проблем "стига да не се намесвате в делата на Хонконг"

По-рано Пекин изрази недоволство от приема в Берлин на Джошуа Вон от страна на германския външен министър Хайко Маас, като го определи като "неуважителен" акт към суверенитета на Китай и обвини Германия, че се опитва да се намеси във вътрешните работи на Китай.

"Крайно погрешно е германските медии и политици да се опитват да се включат в антикитайската сепаратистка вълна", изтъкнаха от китайското външно министерство.

Джошуа Вон придоби известност като активист, призовавайки за противопоставяне на Пекин в Хонконг както вътрешно, така и в международен план. Очаква се той да посети САЩ след Германия, за да предаде същото послание.

Протестиращи в Хонконг развяват знамена на САЩ и призовават Тръмп да ги освободи

Протестиращи в Хонконг развяват знамена на САЩ и призовават Тръмп да ги освободи

"Бийте се за свобода, застанете с Хонконг. Съпротивлявайте се на Пекин"