Китай е привикал посланиците на страните от Г-7, за да изрази гнева си за техни изявления относно Южнокитайско море. Това обявиха от китайското външно министерство, цитирани от „Франс прес”. 

„Китай привика дипломатическите пратеници на съответните страни”, посочи говорителят на китайското външно ведомство на редовна пресконференция, без да дава допълнителни подробности.

По време на двудневната среща на външните министри на страните от Г-7, организация, в която Китай не участва, в японския град Хирошима те излязоха със съвместно изявление през седмицата, изтъквайки: „Ние сме загрижени за положението в Източно и Южнокитайско море, като подчертаваме фундаменталната важност на мирното управление и уреждане на споровете.”

Изявлението на Г-7 не назова Китай, но Пекин предявява териториални претенции към почти цялото Южнокитайско море, въпреки насрещните частични претенции от страна на Бруней, Малайзия, Виетнам, Тайван и Филипините.  

„Висш представител на една от страните от Г-7 спомена, че Китай трябва да се вслуша в гласа на Г-7”, изтъкна говорителят на китайското външно в коментар, който изглежда е насочен към Япония. (В Г-7 влизат още САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция и Канада.) 

Токио има свой собствен териториален спор с Пекин в Източнокитайско море за необитаеми острови, които Япония управлява, но към които претенции има и Китай.

Г-7 също настоя „всички страни да се въздържат от такива действия като култивиране на територии” и „изграждане на предни постове... за военни цели”.

Пекин изгради острови в Южнокитайско море, някои от които обзаведени със самолетни писти, дълги 3000 метра.

„Ние смятаме, че те не трябва да правят съответните забележки”, посочи още говорителят. Министрите, добави той, „просто се опитват да забавляват с подобни изявления”.