Китайското външно министерство привика посланика на Япония в Пекин на "спешна среща", след като бившият японски министър-председател Шиндзо Абе заяви, че нито страната му, нито САЩ могат да останат безучастни, ако Китай нападне Тайван. Това предаде Ройтерс.

По време на срещата с посланик Хидео Таруми помощник-министърът на външните работи на Китай Хуа Чунин нарече забележките на Абе "погрешни" и нарушение на основните норми на отношенията между двете страни. Коментарите "открито оспорват суверенитета на Китай и нагло подкрепят силите за независимост на Тайван", гласи позиция на китайските власти.

Запитан за коментар по време на редовния брифинг за медиите в Токио в четвъртък, главният секретар на японския кабинет Хироказу Мацуно заяви, че Япония не е съгласна с действията на Китай, тъй като японското правителство не е в състояние да коментира забележки, направени от хора, които не са членове на правителството.

В сряда, говорейки на виртуален форум, организиран от тайвански мозъчен тръст, Шиндзо Абе заяви, че въоръжено нахлуване в Тайван би представлявало сериозна опасност за Япония.

Абе, който се оттегли от поста министър-председател миналата година, е ръководител на най-голямата фракция на управляващата Либерално-демократическа партия в Япония.

Стотици тайванци са екстрадирани в Китай, вместо в родината си, твърди доклад

Стотици тайванци са екстрадирани в Китай, вместо в родината си, твърди доклад

Според Safeguard Defenders така се подкопава суверенитетът на Тайван