Китай провежда учения за противовъздушна отбрана и бойна стрелба близо до границата си с Мианмар. Това съобщават държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Това е второто такова учени за този месец, след като боевете между управляващата хунта в Мианмар и бунтовническите сили се засилват.

Миналата седмица мианмарските бунтовническите сили превзеха град Мявади, който е ключов търговски пост близо до границата с Тайланд. Това доведе до ескалация на конфликта и бежанска вълна към Тайланд.

Държавният телевизионен оператор CCTV предаде, че ученията, проведени от командването на Южния театър на Китай, са част от годишно учение, но не спомена за боевете в съседната нация.

Премиерът на Тайланд търси път за преговори с Мианмар

Премиерът на Тайланд търси път за преговори с Мианмар

Според него военната хунта започва да отслабва

По-ранните наземни и въздушни учения този месец на границата с Мианмар също не споменаха преки връзки с конфликта в северната част на съседа.

Припомняме, че през 2021 г. военната хунта свали избраното правителство. От тогава хунтата се бори с бунтовници на няколко фронта, като през октомври манлата година загуби контрол върху райони, граничещи с Бангладеш, Китай и Индия.

Китай действа като посредник, след като хиляди избягаха от конфликта.

Но северната граница на Мианмар с Китай беше относително спокойна след преговорите за прекратяване на огъня, с посредничеството на Пекин през януари.

Тогава Китай призова за незабавно прекратяване на огъня, когато петима души бяха ранени в югозападната провинция Юнан след артилерийски снаряд, пресечен от Мианмар.

По време на ученията през миналия ноември китайската армия е казала, че конфликта в Мианмар е усложнил ситуацията със сигурността по граничните райони.

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

Китай се заема да гарантира сигурността и стабилността на границата с Мианмар

До момента има няколко съобщения за убити китайски граждани при сблъсъците в района.