Надпреварата във въоръжаването на подводници става все по-оспорвана, след като Китай се впуска в производството на ново поколение ядрени подводници, които вероятно за първи път ще представляват предизвикателство за усилията на САЩ и съюзниците им да ги проследяват, съобщава "Ройтерс".

Анализатори и регионални аташета по отбраната виждат все повече доказателства, че Китай е напът да въведе в експлоатация своята подводница с балистични ракети "Тип 096" преди края на десетилетието, с ключови подобрения по отношение на нейната безшумност, постигнати отчасти чрез руска технология.

Изследване, обсъдено на конференция през май във Военноморския колеж на САЩ и публикувано през август, прогнозира, че новите плавателни съдове ще бъдат много по-трудни за проследяване. 

"Тип 096" ще са кошмар. Ще бъдат изключително трудни за откриване", предупреди бившият подводничар и военноморски анализатор на техническото разузнаване Кристофър Карлсън.

Китай с нов клас атомна подводница?

Китай с нов клас атомна подводница?

Скорошни сателитни снимки засилиха подозренията за това

Усилията за проследяване на китайските подводници с ядрен двигател и балистични ракети, известни като SSBN, са сред основните причини за увеличеното разполагане на сили и планирането на действия за сдържане от ВМС на САЩ и армиите на други страни в Индо-Тихоокеанския регион. Очаква се тези действия да се засилят, когато "Тип 096" влязат в експлоатация.

Китайският флот рутинно извършва въоръжени патрули за ядрено възпиране със своите по-стари плавателни съдове "Тип 094" от остров Хайнан в Южнокитайско море, съобщи Пентагонът през ноември.

Подводниците "Тип 094" са въоръжени с най-модерната китайска ракета JL-3, но се считат за относително шумни - основен недостатък за военните подводници.

Подводницата "Тип 096" обаче ще наподобява най-съвременните руски подводници по отношение на стелт технология, радари и оръжия. Подобрените способности ще окажат "дълбоки" последици за САЩ и техните съюзници в Индо-Тихоокеанския регион.

В годишните доклади на Пентагона за китайската армия се съдържат сателитни снимки, направени през миналия ноември в новата китайска корабостроителница "Хулудао", които показват част от корпуса на голяма подводница, които се обработват. Според доклада подводниците трябва да бъдат готови до 2030 г.

Северна Корея представи първата си тактическа подводница с ядрено оръжие

Северна Корея представи първата си тактическа подводница с ядрено оръжие

Церемонията по откриването идва, когато Северна Корея ще отбележи 75-ата годишнина от основаването си

Изследването описва и потенциални пробиви в специфични области, включително помпено-реактивно задвижване и вътрешни устройства за заглушаване, базирани на "имитираща иновация" на руската технология.

Този модел подводници вероятно ще бъдат значително по-големи от "Тип 094", което ще им позволи да разполагат с вътрешен "сал", монтиран върху сложни гумени опори за намаляване на шума от двигателя и други звуци, подобно на руските проекти.

Карлсън заяви, че не вярва Китай да се е сдобил с "перлата в короната" на Русия - най-новата ѝ технология - но ще произведе достатъчно трудна за откриване подводница, сравнима с подобрения модел "Акула" на Москва.

"Трудно ни е да открием и проследим подобрената "Акула", призна Карлсън.

Според него Пекин, подобно на Москва, ще държи своите подводници SSBN в рамките на защитни "бастиони" край бреговете си, използвайки наскоро укрепени владения в оспорваното Южнокитайско море.

Тайван представи първата си собствено разработена подводница

Тайван представи първата си собствено разработена подводница

Програмата за местни подводници се основава на опит и технологии от няколко държави - пробив за изолирания Тайван.