"Приоритетът" на Китай е да попречи на вицепрезидента и кандидат за президент на Тайван Уилям Лай да посети Съединените щати следващия месец. Това заяви китайският посланик на в САЩ Сие Фън, цитиран от "Ройтерс".

Китай, който счита Тайван за своя територия, засили военния и политическия натиск през последните три години в опит да принуди острова да приеме териториалните му претенции, които правителството в Тайпе категорично отхвърля.

Тайван ще проведе президентски и парламентарни избори през януари, а повечето социологически проучвания сочат за фаворит именно Лай - кандидатът за държавен глава на управляващата Демократическа прогресивна партия.

Лай официално ще спре в Съединените щати напът за Парагвай, където на 15 август ще присъства на встъпването в длъжност на новия президент Сантяго Пеня. С тази своя визита обаче той си навлече гнева на Пекин, който го определи като сепаратист.

Китайският посланик в САЩ заяви на форума за сигурност в Аспен, че "Тайван е Тайван на Китай" и че страната иска мирно "обединение", но тайванските "сепаратисти" прокарват своя дневен ред, търсейки подкрепа от САЩ.

Китай пак се ядоса от планирана визита на тайвански лидер в САЩ

Китай пак се ядоса от планирана визита на тайвански лидер в САЩ

През август се очаква тайванският вицепрезидент да премине транзитно през САЩ напът за Парагвай

"Те дори не признават, че са китайци. Така че пътят, по който поемат, е много опасен", предупреди Сие.

Провокативните действия на тайванските "сепаратисти" трябва да бъдат сдържани, категоричен бе той.

"В момента нашият приоритет е да попречим на Лай да посети Съединените щати, което е като сив носорог, който ни атакува", отбеляза Сие, използвайки израза за много очевидна, но пренебрегвана заплаха.

Министерството на външните работи на Тайван заяви в отговор, че няма причина Китай да използва транзита Лай, за да "започне битка" и изтъкна, че Пекин действа абсурдно, като твърди, че е привърженик на мира, а непрекъснато тормози острова с армията си.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че днес е засякло 22 китайски военни самолета около острова, някои от които са пресекли средната линия на Тайванския проток, а седем китайски военни кораба са извършвали "патрули за бойна готовност".

Китай задействал план за дестабилизация на Тайван

Китай задействал план за дестабилизация на Тайван

В медиите се тиражира твърдението, че тайванският президент има "план за бягство" при китайска инвазия

За последно Лай беше в САЩ през януари миналата година, по време на посещение в Хондурас. Там той разговаря за кратко с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

Китай многократно е отхвърлял предложенията за преговори от Цай и нейното правителство, тъй като я счита за сепаратистки лидер.

Лай разгневи Китай през 2018 г., докато беше премиер, обявявайки пред парламента, че е "работник за независимостта на Тайван" и позицията му е, че Тайван е суверенна, независима държава - червена линия за Пекин.

И Цай, и Лай твърдят, че Китайската република - официалното име на Тайван, вече е независима държава, въпреки че тя е официално призната от едва 13 страни, сред които Парагвай.

Тайван пак се оплака от китайски военни самолети до водите на острова

Тайван пак се оплака от китайски военни самолети до водите на острова

Засечени са и пет китайски военни кораба