Вчерашното изпитание на балистична ракета от страна на САЩ доказва, че страната се е подготвяла за изпитания на ракети, забранени съгласно Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег доста преди да се оттегли официално от споразумението. Това обяви говорителката на китайското външно министерство, цитирана от световните информационни агенции.

САЩ с ново изпитание на балистична ракета

САЩ с ново изпитание на балистична ракета

Ракетата е изминала над 500 км

"От 2 август тази година, когато САЩ обявиха официалното си оттегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, Пентагонът вече проведе две изпитания на наземни ракети. Шефът на Пентагона Марк Еспър гордо заяви, че САЩ са започнали подготовка за тези изпитания през февруари тази година. Искам да отбележите, че САЩ официално обявиха оттеглянето си от договора на 2 август, но шефът на Пентагона каза, че те вече са били започнали подготовката за изпитанията през февруари. Това потвърждава още веднъж нашите предишни оценки, че САЩ са обмисляли оттеглянето от договора доста отдавна", изтъкна говорителката на китайското външно ведомство.

Тя добави, че решението на Вашингтон да излезе от договора било мотивирано само от желанието му да си осигури военно надмощие чрез разработване на модерни ракетни технологии.

Русия видя доказателство за правотата си в новия тест на балистична ракета от САЩ

Русия видя доказателство за правотата си в новия тест на балистична ракета от САЩ

САЩ отдавна са се подготвяли да нарушат клаузите на договора за ракетите

"Изкривяването от страна на САЩ (на фактите) относно нарушенията на споразумението от страна на Русия и ракетната заплаха от страна на Китай не е нищо повече от нескопосано представление, целящо заблуждаване на другите", подчерта още тя.

Военният министър на САЩ Марк Еспър приветства успешното изпитание на забранената от Договора за ракетите със среден и малък обсег наземна ракета, отбелязвайки, че от концепцията до изстрелването са били необходими по-малко от девет месеца, вместо обичайните две години.

Според Еспър работата по ракетата е започнала след оттеглянето на Вашингтон от Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Договорът, подписан между САЩ и Русия през 1987 г., беше прекратен на 2 август по инициатива на администрацията на Доналд Тръмп, след като Вашингтон прекрати задълженията си шест месеца по-рано.

И двете страни многократно се обвиняваха взаимно в нарушаване на споразумението, което забрани всички наземни балистични и крилати ракети с обсег от 500 до 5 500 километра.