Китай постигна "впечатляващ напредък" в разработването на нови ядрени оръжия, но ще ги използва само за самозащита и никога няма да ги използва първи. Това заяви китайският министър на отбраната Уей Фънхе пред делегатите по време на диалога в Шангри-Ла в неделя, информира агенция Ройтерс.

В отговор на въпрос относно докладите от миналата година за изграждане на повече от 100 нови силоза за ядрени ракети в източната част на Китай, той каза, че Китай "винаги е следвал подходящ път за развитие на ядрени способности за защита на нашата страна".

Той добави, че ядрените оръжия, показани по време на военен парад в Пекин през 2019 г., които включват модернизирани пускови установки за китайските междуконтинентални балистични ракети DF-41, са действали и са разгърнати.

"Китай развива своите способности в продължение на повече от пет десетилетия. Справедливо е да се каже, че има впечатляващ напредък", каза той. "Китайската политика е последователна. Ние я използваме за самозащита. Ние няма да бъдем първите, които използват ядрени оръжия".

Той каза, че крайната цел на китайския ядрен арсенал е да предотврати ядрена война.