Китай категорично се противопоставя на политизирането от страна на САЩ на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. Това обяви говорителят на китайското външно министерство, след като вчера беше публикуван американски стратегически документ по отношение на ядрената енергетика.

В доклада се посочва, че САЩ трябва да изтласкат Русия и Китай от техните пазари за ядрени технологии и да станат световен лидер в тази област.

САЩ решили да изтласкат Русия и Китай от пазарите за ядрени технологии

САЩ решили да изтласкат Русия и Китай от пазарите за ядрени технологии

САЩ щели да навлязат на пазари, доминирани от държавни компании на Русия и Китай

"Видях този доклад. В него се казва, че Русия и Китай не могат да се придържат по подобие на САЩ към високите стандарти за неразпространение на ядрените оръжия в сътрудничеството си в ядрената енергетика и всъщност ги снижават, използвайки го като инструмент за маркетинг на стоки. Това е абсолютно невярно", настоя говорителят.

Той подчерта, че през последните години Вашингтон прави опити под различни предлози да очерня и оказва натиск върху сътрудничеството в областта на ядрената енергетика между отделни държави, а някои американски официални лица дори заявиха, че възнамеряват да използват такова сътрудничество като геополитически инструмент, добави дипломатът.

"Пекин категорично се противопоставя на подобна погрешна политизация на сътрудничеството в ядрената енергетика и отказва да приеме измислените обвинения срещу Китай, споменати в този доклад", подчерта той.

Новата енергийна стратегия на САЩ, която е представена на президента Доналд Тръмп за разглеждане, гласи, че САЩ трябва да станат световен лидер на пазара на ядрени технологии, замествайки Русия и Китай.