Забавената система за търговия с въглеродни емисии в Китай ще започне да функционира през февруари. Това обявиха от китайското министерство на околната среда, след като най-големият замърсител в света предприема стъпки за декарбонизация на икономиката си до 2060 г., информира "Франс прес".

Вчера ведомството публикува правила, позволяващи на провинциалните правителства за първи път да определят граници на замърсяване за големите енергийни предприятия.

Фирмите могат да купят правото да замърсяват от други, които имат по-нисък въглероден отпечатък, но се очаква програмата да намали общите емисии, като ги направи по-скъпи.

ЕС се договори да намали емисиите с 55% до 2030-а

ЕС се договори да намали емисиите с 55% до 2030-а

"Европа е лидерът в борбата срещу изменението на климата"

"Това е едно от най-вълнуващите събития за най-големия въглероден пазар в света през последната турбулентна година", каза Жан Цзианю, вицепрезидент на Фонда за защита на околната среда в Китай, който се консултира с правителството за търговията с емисии.

Въпреки това 60 процента от енергията в Китай все още се осигурява от въглища, въпреки амбициозните цели за възобновяема енергия, а експертите предупреждават, че влиятелното въглищно лоби ще настоява усилено за благоприятни въглеродни ограничения.

Според новите правила повече от 2 200 фирми, които отделят над 26 000 тона парникови газове годишно, могат да започнат да търгуват своите квоти за емисии от 1 февруари.

Очаква се националната система на Китай да засенчи тази на Европейския съюз, за ​​да се превърне в най-голямата схема за търговия с емисии в света.

ЕС е разделен за парниковите емисии

ЕС е разделен за парниковите емисии

Решението е отложено за декември

Пекин се ангажира да достигне пик на емисиите преди 2030 г. и да стане въглеродно неутрален 30 години по-късно. Но той се отстъпи от първоначалните планове за ограничаване на емисиите от седем други индустрии, включително авиацията, стоманодобива и нефтохимичното производство.

"Когато Европа стартира своята търговска схема през 2005 г., имаше проблеми през първата фаза, при които членовете се поддаваха на лобистки натиск", каза Ли Шуо от китайското подразделение на международната природозащитна организация "Грийнпийс".

Емисиите на парникови газове в Китай през 2019 г. се оценяват на 13,92 млрд. тона - около 29 процента от общия обем в света, свързани с глобалното затопляне. 

След като напълно заработи, схемата за търговия с емисии ще покрие около една трета от националните емисии на Китай, посочват от Международното партньорство за въглеродни действия.

Не е ясно дали Китай ще включи в системата предприятия извън енергийния сектор.

Коронавирусът ще предизвика повече трафик и CO2 емисии

Коронавирусът ще предизвика повече трафик и CO2 емисии

допълнителни 3 милиона тона емисии на CO2 годишно