Строителството на първия китайски самолетоносач с нормална големина е в ход. Това показват сателитни изображения, получени и анализирани от американски мозъчен тръст, съобщава "Ройтерс".

Изображенията от април, предоставени на "Ройтерс" от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, разкриват значителна активност през последните шест месеца по голям кораб в корабостроителница, която се намира близо до Шанхай.

Китай не е потвърдил официално, че изгражда трети самолетоносач, въпреки неотдавнашните намеци в китайските държавни медии, а графикът и размерът на неговата програма за самолетоносачи остават държавна тайна.

Китай затваря Жълто море, провежда учения със самолетоносачи

Китай затваря Жълто море, провежда учения със самолетоносачи

Предупреждението важи до 6-ти март

Пентагонът заяви през миналата седмица, че работата е започнала, но досега не се бяха появявали кадри.

Азиатските и западните военни, както и анализатори по регионална сигурност, търсят информация за самолетоносача, който се очаква да бъде първата голяма и модерна платформа на Китай, способна да ръководи цялата гама от операции на ударни групи.

Опитите за изграждане на голям, местно проектиран самолетоносач се разглеждат като централна част от екстензивната военна модернизация на Китай. Поредица от неотдавнашни специални репортажи на "Ройтерс" показаха, че тези опити оспорват десетилетия на стратегическо превъзходство на САЩ в Източна Азия.

Изображенията показват предната част на самолетоносача и отделно корпуса, който е широк 41 метра, като над тях се издигат кранове.

Китай приключи обновяването на самолетоносача Ляонин

Китай приключи обновяването на самолетоносача Ляонин

До 15 години Китай ще разполага с 6 самолетоносача

Това се предполага, че е корабът, който Китай нарече Тип 002, който е малко по-малък от 100 000-тонните американски самолетоносачи, но е по-голям от 42 500-тонния френски самолетоносач "Шарл де Гол".

Наблизо са построени заводски халета, чийто размер е няколко футболни игрища.

"Въпреки че детайлите относно Тип 002 са ограничени, това, което може да се види в корабостроителницата край Шанхай, е в съответствие с това, което се очаква да е третият самолетоносач на Народната освободителна армия", посочва анализът Центърът за стратегически и международни изследвания, който трябва да бъде публикуван на техния сайт по-късно днес.

Анализаторът от Центъра за стратегически и международни изследвания Матю Фунейол е коментирал за "Ройтерс", че снимките, направени в края на миналата година, са неопределени, но това, че работата е в ход, е абсолютно сигурно.

САЩ не изключват изпращане на самолетоносач в Тайванския проток

САЩ не изключват изпращане на самолетоносач в Тайванския проток

През 2018 г. Вашингтон на три пъти изпрати бойни кораби

"От това, което можем да видим, през последните шест месеца е имало много дейности", отбеляза той, допълвайки: "Изглежда, че това е третият самолетоносач, а ако не е, трудно е да си представим какъв друг голям кораб би бил."

Годишният доклад на Пентагона за военната модернизация на Китай, публикуван миналия петък, отбелязва, че третият самолетоносач вероятно ще бъде по-голям от първите два и ще бъде снабден с катапулт за ускоряване на самолетите по време на излитане.