Общото количество ядрени бойни глави сред деветте ядрени сили - Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и Съединените щати - е намаляло до 12 512 в началото на 2023 г. Това показват последните данни на Стокхолмския международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), съобщава "Франс прес".

За сравнение, в началото от 2022 г. техният брой е бил 12 710.

Общо 9576 от настоящите ядрени бойни глави са във "военен резерв за потенциална употреба" - с 86 повече от година по-рано.

"Приближаваме или може би вече сме достигнали края на дълъг период на намаляване на броя на ядрените оръжия в световен мащаб", обяви директорът на Института Дан Смит.

СИПРИ прави разграничение между наличните за използване запаси на държавите и общата наличност, която включва по-старите, планирани за демонтиране ядрени оръжия.

"Запасите са използваеми ядрени бойни глави и тези числа започват да нарастват", посочи Смит, но уточни, че този брой все още е далеч от над 70 000, достигнати през 80-те години.

Снимка 622098

Източник: SIPRI

Китай отказва да участва в надпревара в ядреното въоръжаване

Китай отказва да участва в надпревара в ядреното въоръжаване

Страната уверява, че ще поддържа ядрените си сили на минималното ниво, необходимо за националната сигурност

По-голямата част от увеличението идва от Китай - азиатската страна е увеличила запасите си от 350 на 410 бойни глави.

Индия, Пакистан и Северна Корея също са разширили резерва си, Русия го е увеличила в по-малка степен от 4477 на 4489 ядрени оръжия, а останалите ядрени сили са запазили размера на своя арсенал.

Индия и Пакистан въведоха и продължиха да разработват нови видове системи за ядрена доставка през 2022 г. Докато за Пакистан основен фокус остава индийското ядрено възпиране обаче, Индия поставя все по-голям акцент върху оръжия с по-голям обсег, включително такива, способни да поразяват цели в Китай.

Северна Корея продължава да дава приоритет на военната си ядрена програма като централен елемент от стратегията си за национална сигурност. Въпреки че страната не извърши ядрен опит през 2022 г., тя проведе над 90 теста на ракети. Някои от тези ракети, включително нови междуконтинентални балистични ракети, може да са способни да носят ядрени бойни глави. По изчисления на СИПРИ страната вече е натрупала около 30 бойни глави и притежава достатъчно делящ се материал за общо 50-70 бойни глави, което е значително увеличение спрямо прогнозите за януари 2022 г.

Отделно, за Израел, който не признава публично, че притежава ядрени оръжия, също се смята, че модернизира ядрения си арсенал.

Русия и Съединените щати заедно все още притежават почти 90% от всички ядрени оръжия в света.

Общата картина е, че в продължение на над 30 години броят на ядрените бойни глави намалява и в момента наблюдаваме, че този процес върви към своя край, отбеляза Смит.

СИПРИ отчита и че дипломатическите усилия за контрол на ядрените оръжия и разоръжаването са претърпели неуспех след нахлуването на Русия в Украйна.

Така например, САЩ преустановиха своя "двустранен диалог за стратегическа стабилност" с Русия след нейната инвазия.

Пентагонът предупреждава, че Китай увеличава ядрените си бойни глави до 1500

Пентагонът предупреждава, че Китай увеличава ядрените си бойни глави до 1500

Китай остава най-голямото предизвикателство за сигурността на САЩ

През февруари Москва обяви, че прекратява участието си в Договора от 2010 г. за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ).

СИПРИ предупреди, че това е "последният останал договор за контрол на ядрените оръжия, ограничаващ стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ".

Същевременно Смит заяви, че увеличаването на запасите не може да се обясни с войната в Украйна, тъй като е необходимо повече време за разработване на нови бойни глави. Той посочи, че по-голямата част от увеличението се отчита сред страните, които не са пряко засегнати от конфликта.

Китай прави сериозни инвестиции във всички части на армията си на фона на растежа на икономиката и влиянието си.

"Виждаме, че Китай се засилва като световна сила - това е реалността на нашето време", подчерта Смит.

Китай ще използва ядрения си арсенал единствено за самозащита

Китай ще използва ядрения си арсенал единствено за самозащита

Крайната цел на китайския ядрен арсенал е да предотврати ядрена война