Сътрудничеството на Китай с Европа е "безкрайно", точно както отношенията му с Русия са "безгранични". Това заяви пратеникът на Китай в Европейския съюз Фу Конг, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението му пред китайския информационен бюлетин The Paper дава известни уверения за неутралитета на Китай по отношение на Украйна.

Публикуването на интервюто обаче идва на фона на противоречиви коментари на китайския посланик във Франция, който в петък постави под въпрос суверенитета на бившите държави от Съветския съюз, включително на Украйна.

Редица дипломати от ЕС разкритикуваха Китай за отказа му да нарече войната на Русия срещу Украйна инвазия или да призове за изтегляне на руските сили. Пекин и Москва обявиха партньорство "без ограничения" само дни, преди руските войски да нападнат Украйна.

"Европейската страна трябва да разбере правилно понятието "без горна граница". Приятелството и сътрудничеството между страните са безкрайни и не трябва да бъдат изкуствено ограничавани. Сътрудничеството между Китай и Русия е "безгранично" и същото важи за Китай и Европа", подчерта Фу.

Китай стяга армията си за истинска война

Китай стяга армията си за истинска война

Разпореждане на Си Дзинпин

Той предупреди срещу "опитите" китайско-руските отношения да се използват за създаване на разногласия между Китай и Европа и отрече твърденията, че Китай е знаел предварително за конфликта в Украйна или че е доставял оръжия.

Миналия месец върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че ще бъде "изключително трудно" за Съюза да поддържа отношения на доверие с Китай, ако азиатската страна не допринесе за намирането на политическо решение, основано на изтеглянето на руските сили от украинска територия.

По-рано този месец пък Борел посочи и че неутралитетът пред лицето на нарушаването на международното право не заслужава доверие.

Ученията на военноморските и военновъздушните сили на Китай в Тайванския проток и около демократично управлявания Тайван, който Китай счита за своя територия, също предизвикаха критики от Европа.

В неделя Борел призова европейските военноморски сили да извършват патрули в Тайванския проток.

Русия изключва Китай да се повлияе от ЕС за войната в Украйна

Русия изключва Китай да се повлияе от ЕС за войната в Украйна

Песков изтъква, че Пекин не мени бързо позициите си под външен натиск