Китай връща 10 индийски войници, заловени при сблъсъка на границата по-рано тази седмица, заяви източник на индийското правителство в петък, тъй като две азиатски ядрени сили се стремят да деескалират напрежението, съобщава "Ройтерс".

Индийската армия не коментира освобождаването, което според източника е станало в четвъртък вечерта, вместо това се позовава на правителствено изявление, в което се казва, че всички войници са налични.

Според правителството, 20 индийски войници, включително офицер, са убити в ръкопашен бой в понеделник в долината Галуан. Индия заяви, че и Китай също има жертви, но китайското правителство не е обявило такива.

Напрежението остава високо, въпреки че двете правителства се съгласиха, че ще се стремят да деескалират конфронтацията. И ден след погребенията на някои от войниците в родните им градове, общественото настроение се влошаваше в Индия, с нарастващи призиви за отмъщение и бойкот на стоки, произведени от Китай.

След сблъсъка военните са водили разговори, но няма признаци за пробив. 

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Без куршуми, средновековен сблъсък с тояги, бухалки и бамбукови пръчки, обковани с пирони

"Ситуацията остава такава, каквато беше, няма оттегляне, но също така няма и допълнително натрупване на сили", каза втори източник на индийското правителство, който е запознат със ситуацията.

Официалният служител заяви, че поне 76 индийски войници са ранени по време на сблъсъка и са хоспитализирани.

"Никой не е в критично състояние", каза той.

Индийците са гневни и в шок от загубата на войници, а премиерът Нарендра Моди е изправен пред едно от най-трудните външнополитически предизвикателства, откакто е на власт от 2014 г.

В петък вечерта Моди ще проведе всепартийна среща в Ню Делхи, за да обсъди кризата на границата с Китай.

Моди разпорежда преглед на военни резерви и разполага флот и ВВС след сблъсъка с Китай

Моди разпорежда преглед на военни резерви и разполага флот и ВВС след сблъсъка с Китай

Силите са оперативно готови за интензивни бойни действия