Китай приветства "рестартирането" на отношенията с Япония и Южна Корея, съобщава "Ройтерс".

Днес китайският премиер Ли Цян проведе с лидерите на двете страни първите тристранни преговори от четири години насам. Те се споразумяха да възобновят диалога за търговия и сигурност, възпрепятстван от напрежението в световен мащаб.

Китайският премиер се срещна с президента на Южна Корея Юн Сук-йол и японския премиер Фумио Кишида в Сеул с цел съживяване на преговорите за тристранно споразумение за свободна търговия, прекъснати от 2019 г. насам.

При откриването на срещата на върха Ли заяви, че срещата е "едновременно рестарт и ново начало" и призова за цялостно възобновяване на сътрудничеството между икономическите центрове на Източна Азия.

За да се случи това обаче, политиката трябва да бъде отделена от икономическите и търговските въпроси, отбеляза той и призова за край на протекционизма и отделяне на веригите за доставки.

"За Китай, Южна Корея и Япония нашите тесни връзки няма да се променят, духът на сътрудничество, постигнат чрез отговор на кризи, няма да се промени и нашата мисия за защита на регионалния мир и стабилност няма да се промени", категоричен бе Ли.

Южна Корея, Китай и Япония провеждат първа среща на върха от четири години

Южна Корея, Китай и Япония провеждат първа среща на върха от четири години

Тя ще се състои в Сеул на 26-27 май

В съвместна декларация, публикувана след срещата, се призовава Китай, Япония и Южна Корея да формализират по-редовна комуникация на най-високо ниво и да си сътрудничат в областта на изменението на климата, здравеопазването, търговията и международния мир, наред с други области.

Декларацията поставя за цел и увеличаване на броя на човешкия обмен до 40 милиона души до 2030 г. чрез обмен в областта на културата, туризма и образованието.

Лидерите издадоха и отделни съвместни изявления относно подготовката за пандемия и защитата на интелектуалната собственост.

Независимо от подписаните по време на преговорите споразумения, самата среща се разглежда като знак за напредък в отношенията между трите страни, чиито отношения са белязани колкото от подозрения и враждебност, толкова и от градивен ангажимент.

Китай и съюзниците на САЩ Южна Корея и Япония се опитват да управляват взаимното недоверие на фона на съперничеството между Пекин и Вашингтон, напрежението около демократично управлявания Тайван, който Китай счита за своя територия, и ядрената програма на Северна Корея.

Юн и Кишида започнаха безпрецедентно тристранно сътрудничество със Съединените щати по военни и други мерки.

Президентът на САЩ Джо Байдън пък засили бариерите пред китайския внос, повишавайки митата върху редица китайски стоки, като батерии за електрически превозни средства и компютърни чипове. Доналд Тръмп - неговият съперник на президентските избори през ноември, предложи мита в размер на 60% или повече за всички китайски стоки.

Що се отнася до Северна Корея, Юн и Кишида призоваха Пхенян да не извършва планирано изстрелване на ракета с космически сателит, който според тях използва технология за балистични ракети, забранена от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Ли призова всички страни да упражняват сдържаност и да предотвратят по-нататъшно усложняване на ситуацията на Корейския полуостров. Китай е единственият военен съюзник на Северна Корея, най-големият ѝ търговски партньор и заедно с Русия призова за облекчаване на санкциите на ООН срещу КНДР.

Китай иска да се сближи с Южна Корея, но без чужда намеса

Китай иска да се сближи с Южна Корея, но без чужда намеса

Южнокорейски външен министър е на първа визита в Пекин от над 6 години

Търговските отношения между Китай, Южна Корея и Япония се развиха през последното десетилетие, така чеа да станат все по-конкурентни.

Тези връзки бяха подложени на допълнително изпитание от призивите на САЩ към своите съюзници да изместят веригите си за доставки на ключови продукти, като полупроводници, далеч от Китай.

Юн заяви, че лидерите на трите страни са се съгласили да изградят прозрачна и предвидима среда за търговия и верига за доставки, но не даде повече подробности.

Лидерите присъстваха и на форум с висши ръководители на бизнеса от трите страни, които отбелязаха, че сътрудничеството не е достигнало потенциала си поради глобалните предизвикателства, но се съгласиха, че индустрията ще работи заедно в подкрепа на търговията и стабилизиране на веригите за доставки.

Южна Корея, Япония и Китай проведоха общо 16 кръга от официални преговори за тристранно споразумение за свободна търговия от началото им през 2012 г.

Южна Корея няма да къса с Китай въпреки близостта със САЩ

Южна Корея няма да къса с Китай въпреки близостта със САЩ

Сеул определи Пекин като "най-важния си партньор" за икономическо сътрудничество

При последните преговори през ноември 2019 г. трите страни се споразумяха за либерализация на ниво, по-високо от Регионалното всеобхватно икономическо партньорство, на което всички са членове и което обхваща редица области - от търговията на стоки и услуги до инвестициите, митниците, конкуренцията и електронната търговия.

Днешната среща на върха идва ден, след като лидерите се срещнаха поотделно за двустранни разговори помежду си.

На тези срещи Ли и Юн се съгласиха на дипломатически диалог и диалог по сигурността и възобновяване на преговорите за свободна търговия, а Кишида и китайският премиер обсъдиха Тайван и се съгласиха да проведат нов кръг от двустранен икономически диалог на високо ниво.

Освен това Юн поиска от Китай да играе конструктивна роля с партньора си Северна Корея, която разширява своите ядрени оръжия и ракетен арсенал в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.