Служител в британското консулство в Хонконг, е задържан в граничния град Шенжен за нарушение на закона, което вероятно ще влоши вече обтегнатите връзки между Пекин и Лондон, съобщава "Ройтерс".

Изказвайки се на ежедневен брифинг в Пекин, говорителят на външното министерство на Китай Ген Шуан заяви, че полицията в Шенжен е задържала Саймън Ченг за 15 дни, тъй като е нарушил правилата за обществена сигурност. Той не дава повече подробности.

Великобритания е загрижена за консулски служител от Хонконг, задържан в Китай

Великобритания е загрижена за консулски служител от Хонконг, задържан в Китай

Не се връща на работа, след като посещава съседния континентален град Шенжен

"Той не е британски гражданин. Той е китаец, така че това е изцяло въпрос на вътрешните работи на Китай", коментира Ген.

"Що се отнася до коментарите на Великобритания, ние направихме строги представителства пред Великобритания за поредицата от коментари и действия, които са направили в Хонконг", допълва той.

Ген Шуан призова Великобритания да спре да се намесва във вътрешните работи на Китай.

"Великобритания прави погрешни твърдения за Хонконг. Отново ги призоваваме да спрат да махат с ръце и да спрат да разпалват пламъци", допълва той.

Шенженската полиция отказва коментар.

Twitter блокира над 200 хил. китайски акаунта, които са против протестите в Хонконг

Twitter блокира над 200 хил. китайски акаунта, които са против протестите в Хонконг

Китай недоумява, защо китайци да не могат да изразяват мнение

Полицията в Хонконг заявява, че Ченг заминава за Китай "около 9 август, без да има допълнителни данни за движението".

"Нашият екип за връзка всъщност се поинтересува от континенталната власт за местонахождението на този господин. Въпреки това, все още очакваме резултат", коментира на пресконференция старши началник Конг Уинг-чеунг.

Макс Чунг, приятел на Ченг, организира малък протест срещу задържането му извън консулството в Хонконг. Той заявява, че Ченг не е участвал в нито една от антиправителствените демонстрации.

"Случаят на Саймън показа много сериозните последици за всички в Хонконг", обяснява той пред журналисти, призовавайки британското правителство да "спаси Саймън сега".

Китай се намесва в Хонконг когато е нужно и противодейства на митата на Тръмп

Китай се намесва в Хонконг когато е нужно и противодейства на митата на Тръмп

Пекин няма да "седи със скръстени ръце" и не приема никаква чужда намеса