Китай защити смазването на протестите на площад „Тянанмън" в навечерието на 25-ата годишнина, отбелязвайки, че страната е избрала правилния път в името на народа, съобщи Ройтерс.

За управляващата Комунистическа партия демонстрациите от 1989 година на площада в Пекин и разпространението им в други градове остават табу, след като правителство определи протестите като „контрареволюция".

Правителството никога не е съобщило реалният брой на загиналите по време на протестите, но групи за човешки права смятат, че са убити от няколкостотин до няколко хиляди китайци.

Китайското правителство отдавна е достигнало до заключение относно политическото сътресение в края на 80-те години на XX век, обяви говорител на правителството.

През последните три десетилетия светът насочи внимание към Китай заради огромните постижения в социалното и икономическо развитие. Изграждането на демокрация и върховенство на закона продължава да бъде перфектно, добави говорителят.

Може да се каже, че пътят към социализъм с китайските му характеристики, който ние следваме днес в съответствие с китайските национални условия и на базата на интересите на мнозинството китайци, е желанието на всички хора в Китай, поясни представителят на правителството.

Говорителят каза също, че в Китай няма такова нещо като дисиденти, а хора, които нарушават законите - те не се наричат дисиденти.