Китайските градове от Ухан в централен Китай до Сининг на северозапад затягат ограниченията срещу COVID-19, запечатват сгради, заключват квартали и в опит да спрат разширяващите се огнища на вируса, информира Ройтерс.

Властите в четвъртък съобщиха за трети пореден ден с повече от 1000 нови случая на COVID-19 в цялата страна, скромен брой в сравнение с десетките хиляди на ден, които изпратиха Шанхай в пълно блокиране по-рано тази година, но достатъчно, за да предизвика повече ограничения и ограничения в цялата страна държава.

Броят на случаите на коронавирус в Китай остава малък по глобални стандарти, но неговите свръхстроги и разрушителни мерки за ограничаване тази година срещу силно трансмисивния вариант Omicron натежаха тежко на втората по големина икономика в света и разтърсиха финансовите пазари.

Гуанджоу, четвъртият по големина град в Китай по икономическо производство и столица на провинция Гуангдонг, в четвъртък затвори повече улици и квартали и задържа хората в домовете им, тъй като новите райони бяха счетени за високорискови.

Ухан, мястото на първото в света огнище на COVID-19 в края на 2019 г., отчете около 20 до 25 нови инфекции на ден тази седмица. Въпреки това местните власти наредиха на повече от 800 000 души в един район да останат у дома си до 30 октомври.

Други големи градове в Китай, включително Джънджоу, Датонг и Сиан, въведоха нови ограничения тази седмица, за да обуздаят местните огнища. В Пекин тематичният парк Universal Resort беше затворен, след като поне един посетител даде положителна проба за коронавирус.

Китай се придържа към своята политика за нулева толерантност към COVID-19 и да прилага мерките, които според властите са необходими за ограничаване на вируса.

Китай пусна първата в света вдишваща се ваксина срещу COVID-19

Китай пусна първата в света вдишваща се ваксина срещу COVID-19

Ваксината се приема през устата и се предлага безплатно като бустер