Единадесет китайски самолета са пресекли средната линия на Тайванския проток - неофициална граница между двете страни, съобщава "Ройтерс".

По данни на Министерството на отбраната на Тайван общо 24 китайски военни самолета - изтребители и бомбардировачи, са били засечени край острова около 8.00 часа местно време днес. Пет китайски военни кораба също са се присъединили към "съвместен патрул за бойна готовност".

От ведомството уточниха, че Тайван е изпратил самолети и кораби, за да отправи предупреждение към Китай за дейността му, а ракетни системи са ги държали под наблюдение.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Пекин ще се противопостави на опити за външна намеса

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.

Напрежението в района на Тайванския проток сериозно ескалира, след като бившият председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети острова през август 2022 г., което предизвика остри критики от страна на Пекин.

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Тайванският въпрос - червена линия в отношенията между Пекин и Вашингтон