Тайван докладва за подновена китайска военна дейност в близост с друг "боен патрул", съобщава "Ройтерс".

На този фон Тайпе призова Пекин да не ескалира напрежението след залавянето на тайвански риболовен кораб.

Китай счита демократично управлявания остров за своя територия и през последните четири години засили натиска си върху него, както във военно, така и в политическо отношение.

Във вторник китайски служители задържаха тайвански риболовен кораб за незаконна дейност във водите на страната. Тайпе определи това действие като акт на психологическа война.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че малко преди 7.00 часа местно време днес сутринта е засякло 26 китайски военни самолета, включително изтребители J-16, извършващи "съвместен патрул на бойна готовност" с китайски военни кораби.

Нова военна провокация на Китай срещу Тайван

Нова военна провокация на Китай срещу Тайван

Напрежение в ключов регион

По данни на ведомството китайски самолет е прелетял през въздушното пространство в северната, централната и южната част на Тайван.

От началото на месеца Тайван е засякъл най-малко 127 китайски военни самолета, опериращи близо до острова.

Премиерът на Тайван Чо Юнг-тай заяви, че рибарите трябва да повишат нивото си на тревога и да не правят нищо, което може да се счита за незаконно.

"В същото време искам да помоля китайската страна да не причинява ескалация с използването на каквито и да било прекомерни мерки, защото това лесно може да предизвика напрежение и ненужна конфронтация, което е напълно излишно", настоя той.

Тайван засече 26 китайски самолета, извършващи патрул за бойна готовност

Тайван засече 26 китайски самолета, извършващи патрул за бойна готовност

Те действали на север, в центъра и на юг заедно с китайски военни кораби, разположени около острова

Китай твърди, че основната причина за проблемите му с Тайван са "сепаратистките" възгледи на новия президент Лай Чинг-те.

Пекин организира военни игри малко след като Лай встъпи в длъжност през май и отхвърли многократните му призиви за преговори.

От своя страна Лай отхвърля териториалните претенции на Китай и твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си.