Чешкият президент Вацлав Клаус няма намерение да променя своята позиция по въпроса за подписването на Лисабонския договор.

За завършване на ратификацията на документа, който променя структурата и функционирането на Европейския съюз, е необходим само още един подпис - този на президента Клаус.

Аз не виждам никакви причини да изпращам сигнал към ЕС от Москва", беше първият коментар на Вацлав Клаус, който в момента се намира на посещение в Русия.

Клаус обяснява още, че продължава да изпитва съмнения в процеса на задълбочаване на интеграцията в рамките на Европейския съюз. Опасявам се - и то не само аз - за мен това е наистина сериозен въпрос. Това е принципен въпрос и е от жизнено значение", допълва Вацлав Клаус.

По време на разговорите му с руския президент Дмитрий Медведев също е станало въпрос и за обтегнатите отношения в Европейската общност във връзка с Лисабонския договор.

Лисабонският договор бе обсъден и приет от лидерите на страните членки през декември 2007 г. Най-сериозната спънка за това се оказа първият референдум, с който Ирландия отхвърли приемането му.

Само преди дни на втори референдум ирландците дадоха своето „да", а полският президент Качински също сложи подписа си под него.

За да влезе в сила Лисабонският договор (което първоначално бе предвидено да стане от 1 януари 2009 година) трябва да бъде приет от всички страни от общността.