Климатичните промени и разпространението на инфекциозните болести се разглеждат като най-големите заплахи от повечето хора в 14 икономически напреднали държави, проучени от изследователския център Pew.

В подобни проучвания, проведени от базирания във Вашингтон център през 2013, 2016, 2017 и 2018 година, за главни заплахи са виждани климатичните промени и тероризма.

За последното проучване, публикувано днес, Pew са анкетирали 14 276 възрастни, живеещи в Австралия, Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Германия, Италия, Япония, Холандия, Испания, Южна Корея, Швеция и САЩ между 10 юни и 3 август.

"В година, когато пандемията от COVID-19 доминира в заглавията на новините по целия свят, може би не е изненадващо да се установи, че мнозинството от 14 страни, анкетирани през изминалото лято, виждат разпространението на инфекциозна болест като голяма заплаха за своите страни", изтъкват авторите на проучването.

Средно около 70 процента посочват климатичните промени като голяма заплаха за своите страни, следвани от разпространението на инфекциозни болести с 69 процента, тероризма (66 процента), кибератаки от други страни (65 процента) и разпространението на ядрени оръжия (61 процента).

Други посочени големи заплахи включват състоянието на световната икономика и световната бедност.

"По отношение на относителното класиране, климатичните промени надминават или са почти изравнени с инфекциозните заболявания като най-често споменаваната "голяма заплаха" в осем от 14 анкетирани страни", посочват от Pew, включително седем от деветте анкетирани европейски държави.

В европейските страни "климатичните промени остават най-силно възприеманата заплаха, въпреки че там хората също така изразяват голяма загриженост относно рисковете, породени от инфекциозни болести".

В САЩ климатичните промени са най-често посочваните на първо място като голяма заплаха, следвани от кибератаки от други страни, тероризма, разпространението на ядрени оръжия.

В две страни, Австралия и Дания, кибератаките най-често се посочват като голяма заплаха.

"След като световната икономика е силно засегната от нарушения, свързани с COVID-19, притесненията относно световната икономика са се увеличили значително в повечето страни, откакто този въпрос беше последно зададен през 2018 г.", уточняват от изследователския център.

"Мнозинства в 10 от 14-те анкетирани държави описват състоянието на световната икономика като голяма заплаха", подчертават от Pew.

Тази гледна точка е била особено изразена във Великобритания, където 65 процента са посочили икономическата ситуация в света като основна заплаха спрямо 41 процента преди две години, Япония (74 процента, спрямо 52 процента) и Франция (67 процента, спрямо 46 процента).