Външните министри на Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Йордания и Египет заявиха в понеделник, че имат положително отношение към предложения миналата седмица от президента на САЩ Джо Байдън план за сключване на примирие в Газа, съобщи Saudi Arab news.

"Външните министри на Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар, Йордания и Египет заявиха в понеделник, че е важно да се приеме сериозно и с положително отношение представеното от Байдън предложение, което би довело до прекратяване на огъня в Газа", съобщава вестникът.

По време на виртуалните разговори министрите обсъдиха и посредническите усилия на САЩ, Катар и Египет, които биха могли да доведат до споразумение за размяна на израелски заложници с палестински затворници, постоянно прекратяване на огъня и устойчив поток от помощи за ивицата Газа.

Министрите също така призоваха за пълно изтегляне на израелските войски от анклава, за започване на процеса на възстановяване на Газа в рамките на всеобхватен план за реализиране на принципа "две държави за два народа" с точен график и правни гаранции.

Външните министри припомниха, че част от плана следва да бъде създаването на палестинска държава в границите от 4 юни 1967 г. със столица Източен Йерусалим.

Израел мисли за Газа след войната и без "Хамас"

Израел мисли за Газа след войната и без "Хамас"

Все така позицията е срещу управление на палестинската групировка

В петък Байдън предложи на Израел и Хамас трифазен план за прекратяване на огъня в Газа.

Първият е за шест седмици и предвижда примирие, освобождаване на някои израелски заложници в замяна на стотици палестински затворници и увеличаване на доставките на хуманитарна помощ.

Лидерите на Г-7 призоваха "Хамас" да приеме предложението за шестседмично прекратяване на огъня, представено на 31 май от президента на САЩ Джо Байдън. Преди това Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също приветства обявената от президента на САЩ Джо Байдън пътна карта за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците в ивицата Газа.

ООН приветства мирната инициатива на Джо Байдън за Газа

ООН приветства мирната инициатива на Джо Байдън за Газа

Надежда за мир в Близкия изток