Кметът на Лондон Садик Хан е готов да атакува "отричането" от страна на правителството на "огромните щети", които според него нанася Брекзит, съобщава Би Би Си.

В своя реч, която ще произнесе тази вечер, той ще призове за сближаване с Европа.

Очаква се кметът от опозиционната Лейбъристка партия да заяви, че последиците от напускането на ЕС "не могат да бъдат заличени от историята".

За разлика от него обаче, лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър изключи възможността за повторно присъединяване към единния пазар на ЕС, ако лейбъристите спечелят властта.

През ноември финансовият министър Джереми Хънт изключи възможността за преразглеждане на търговската сделка с ЕС, след като се появиха твърдения, че той иска Великобритания да поддържа отношения с ЕС в швейцарски стил, с по-тясно съответствие с правилата на Съюза и по-малко ограничения за мигрантите.

Просто не мога да мълча за огромните щети, които Брекзит нанася, ще каже в речта си пред бизнес лидери в Лондон Хан.

Великобритания готви мащабни финансови реформи заради Брекзит

Великобритания готви мащабни финансови реформи заради Брекзит

Те бяха обявени от финансовия министър

"Министрите, изглежда, са развили селективна амнезия, когато става въпрос за една от първопричините за нашите проблеми".

"Брекзит не може да бъде изтрит от историята, нито последствията да бъдат заличени".

Той ще посочи икономическите ефекти от Брекзит и ще се застъпи за нов подход за "разумно и зряло смекчаване на щетите, които се нанасят".

През октомври 2021 г. независимата Служба за бюджетна отговорност изчисли, че Брекзит ще намали БВП на страната с 4% годишно в дългосрочен план, в сравнение цифрата при оставане на Великобритания в ЕС.

От "Даунинг стрийт" заявиха, че позицията им не се е променила.

Официалният говорител на премиера заяви, че британският народ е изложил своята гледна точка още през 2016 г. и правителството е действало в съответствие.

Британският кабинет описа търговската сделка, сключена с ЕС през декември 2020 г., като "най-голямата сделка в света за свободна търговия с нулеви мита и нулеви квоти".

Тя осигурява достъп до пазара на Обединеното кралство в ключови сектори на услугите и отваря нови възможности за бизнеса на страната по целия свят.

Проучване: Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

Проучване: Брекзит остава отворена рана за европейците във Великобритания

Чувстват се предадени и недоверчиви към страната, която вече наричат свой ​​дом

"Въпреки икономическите затруднения в световен мащаб, търговията между Великобритания и ЕС се възстановява, като последните данни показват, че търговията на Обединеното кралство както със страни членки, така и със страни извън ЕС е над нивата отпреди коронавируса".

В речта си Хан ще каже: "След две години на отричане, сега трябва да се изправим срещу тежката истина: Брекзит не работи".

"Това (напускането на ЕС - б.р.) отслаби икономиката ни, наруши единството ни и намали репутацията ни. Но най-важното - не е непоправимо".

"Нуждаем се от по-голямо привеждане в съответствие с нашите европейски съседи - преминаване от този екстремен, твърд Брекзит, който имаме сега, към работеща версия, която обслужва нашите икономика и народ".

Хан ще признае, че "никой не иска връщане към разединението и безизходицата" от последните години, но ще призове за "прагматичен дебат" за ползите от митническия съюз и единния пазар на ЕС.

ЕС с ултиматум към Великобритания да спази обещанията си за Брекзит

ЕС с ултиматум към Великобритания да спази обещанията си за Брекзит

Джонсън обаче предизвикателно повтори призивите си Брюксел да направи компромис

Въпреки че критиките на кмета са насочени към правителството, те ще се разглеждат и като замах срещу неотдавнашната по-твърда позиция относно Брекзит, която зае партийният му лидер.

Сър Кийр Стармър наскоро изключи възможността за връщане на свободното движение на хора и заяви, че няма причина за повторно присъединяване към единния пазар.

Вместо това той даде заявка, че лейбъристите ще поправят пропуските в споразумението на правителството за Брекзит, за да "накарат Брекзит да работи" - включително чрез законопроект за "връщане на контрола", който прехвърля правомощия от Уестминстър на местните общности.