Северна Корея е извършила в четеъртък тест на стратегически крилати ракети с голям обсег, като лидерът Ким Чен-ун е приветствал лично още една успешна демонстрация на способността на страната за тактически ядрен удар, съобщи АФП.

Това е последният от поредица провокативни подобни тестове, които повишиха напрежението на Корейския полуостров и засилиха страховете, че Пхенян може да проведе първия си ядрен опит от 2017 г. насам.

КНДР с пореден ракетен тест за седмицата

КНДР с пореден ракетен тест за седмицата

Това е 24-то севернокорейско ракетно изпитание от началото на годината

Ким лично ръководи изпитанията на ракетите, които са изминали 2000 километра над морето, каза Корейската централна информационна агенция. Той каза, че снарядите са улучили предвидените цели, но не уточни какви са били те.

Севернокорейският лидер изрази "голямо задоволство" от тестовете, които са предназначени да повишат бойната ефективност на ракетите, "разположени в частите на Корейската народна армия за работа с тактически ядрени оръжия", каза KCNA.

Северна Корея заяви тази седмица, че нейните скорошни ракетни тестове са включвали "тактически ядрени" учения за симулиране на удар на юг.

Ким каза след тестовете в сряда, че Северна Корея трябва да "разшири оперативната сфера на ядрените стратегически въоръжени сили".

"Ким Чен-ун подчерта, че трябва да съсредоточим всички усилия върху безкрайното и ускоряващо се развитие на националните въоръжени сили за ядрена борба", се казва в съобщението.

Ким направи придобиването на тактически ядрени оръжия - по-малки, по-леки оръжия, предназначени за бойно поле - основен приоритет на ключов партиен конгрес през януари 2021 г. и тази година обеща да развие ядрените сили на Северна Корея с възможно най-бързата скорост.

Южна Корея: КНДР няма какво да спечели от ядрените оръжия

Южна Корея: КНДР няма какво да спечели от ядрените оръжия

Това заяви във вторник президентът на Южна Корея Юн Сук Йол

Страната преразгледа ядрените си закони миналия месец, за да позволи превантивни удари, като Ким обяви Северна Корея за "необратима" ядрена сила - ефективно прекратявайки възможността за преговори за нейния арсенал.

Оттогава Сеул, Токио и Вашингтон засилиха комбинираните военни учения, включително разполагането на два пъти американски самолетоносач с ядрен двигател в района, което вбеси Пхенян, който гледа на подобни учения като на репетиции за нахлуване.

В отговор Северна Корея "реши да организира военни учения под симулация на истинска война", които се разиграха в пристанища, летища и военни командни съоръжения на Южна Корея, каза KCNA в понеделник.

Частите на севернокорейската армия, участващи в "операцията с тактически ядрени оръжия, организираха военни учения от 25 септември до 9 октомври, за да проверят и оценят способността за възпиране на войната и ядрена контраатака", каза агенцията.

В този доклад се казва също, че изстрелването на ракета от 4 октомври на Северна Корея, която прелетя над Япония и предизвика редки предупреждения за евакуация, включва "нов тип балистична ракета със среден обсег земя-земя".

Ракетните тестове на КНДР - предупреждение към Юга

Ракетните тестове на КНДР - предупреждение към Юга

Заради военните учения със САЩ

Припомняме, че Пхенян е притеснен за неотдавнашните ръководени от САЩ съвместни учения, казват анализатори.