Властите в Северна Корея в неделя обвиниха генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в липса на безпристрастност като ръководител заради  забележките, свързани с ядреното разоръжаване на страната по време на посещение в Сеул миналата седмица, съобщи "Йонхап".

В изявление за пресата Ким Сон-гьон, заместник-министър на външните работи за международните организации, осъди думите на шефа на ООН за докладваното му изразяване на "пълна подкрепа за пълната, проверима и безвъзвратна денуклеаризация (CVID)" на Северна Корея.

Гутериш се срещна с президента Юн Сук Йол в петък.

Според репортаж на английски език на Корейската централна новинарска агенция, Ким каза,

"Не мога да не изразя дълбоко съжаление относно споменатите забележки на генералния секретар на ООН, в които явно липсва безпристрастност и справедливост и противоречат на задълженията му, посочени в Устава на ООН, по отношение на въпроса за Корейския полуостров.

Северна Корея е категорична, че няма да търпи критики към ядрената си програма

Северна Корея е категорична, че няма да търпи критики към ядрената си програма

КНДР нарече Вашингтон крал на разпространението на ядрени оръжия

"Така нареченият CVID, рекламиран от САЩ и техните васални сили, е просто посегателство върху суверенитета на КНДР, тъй като изисква едностранно разоръжаване, а генералният секретар Гутериш може би знае добре, че КНДР напълно го отхвърли без никакви толерантност", каза още заместник външният министър. 

Ким каза, че ядрената програма на Севера е негов "неизбежен избор" за защита на собствената си сигурност и призова Гутериш да "внимава с такива опасни думи и дела като "изливане на бензин в пламъци" в момент на "изключително остра ситуация" на корейския полуостров.