Министерството на отбраната на Северна Корея призова Южна Корея и Съединените щати да спрат военните учения, съобщава "Ройтерс".

Според Пхенян, те са репетиция на война и бе отправено предупреждение за последствия.

Южнокорейските и американските военни започнаха годишните си пролетни учения в понеделник с двойно по-голям брой войски, които се присъединиха в сравнение с миналата година, в стремежа си да подобрят отговора си на развиващите се ядрени и ракетни заплахи на Северна Корея.

САЩ и Китай обсъждат военното сътрудничество между Русия-Северна Корея

САЩ и Китай обсъждат военното сътрудничество между Русия-Северна Корея

Заради все по-дестабилизиращото и ескалиращо поведение на КНДР

Неназован говорител на министерството на отбраната на Пхенян заяви, че то категорично осъжда "неистовите, безразсъдни" военни учения, призовавайки ги да спрат, каза KCNA.

Припомняме, че това е пореден подобен призив от страна на Пхенян.

В края на февруари, Южна Корея и Съединените щати проведоха съвместни въздушни учения с усъвършенствани изтребители F-35A. 

Маневрите дойдоха на фона на съвместните усилия срещу заплахите от Северна Корея.

Учението се проведе над Южна Корея и то включваше най-новото поколение стелт изтребители от двете страни, както и южнокорейските KF-16, F-15K и други самолети, с акцент върху подобряването на съвместните оперативни способности.

Шпионският сателит на Северна Корея е "жив" и маневрира в космоса

Шпионският сателит на Северна Корея е "жив" и маневрира в космоса

КНДР успешно контролира устройството

По време на учението F-35A сформираха съвместен екип за обучение на отбранителни противовъздушни маневри, като прехващане на симулирани вражески самолети и крилати ракети.

Съвместното учение се проведе в резултат на продължаващото дрънкане на оръжие от страна на Пхенян през тази година. То бе подчертано от изстрелването на множество крилати ракети на 14 февруари - това бе петият подобен ракетен тест за тази година.

Първият шпионски сателит на Северна Корея е "жив". Това заяви в края на февруари базиран в Нидерландия космически експерт.

Констатацията дойде, след като бе засечена промяна в орбитата на сателита, което предполага, че Пхенян успешно го контролира.

След два неуспешни опита КНДР успешно изведе сателита Malligyong-1 в орбита през ноември миналата година. Севернокорейските държавни медии твърдят, че са заснели чувствителни военни и политически обекти в Южна Корея, Съединените щати и на други места, но досега не са публикували никакви изображения. Независимите радиотракери не са засекли сигнали от сателита.