Северна Корея прехвърли от китайски на руски сателит предаването на държавните телевизии, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на Министерството на обединението на Южна Корея.

Това затрудняваи наблюдението на излъчваните предавания за правителствените агенции и медиите на Юга.

От 29 юни сигналите от Корейската централна телевизия на Северна Корея се пренасят от руски сателит Express 103 вместо от сателита ChinaSat 12.

Смяната на сателита идва след посещението на руския президент Владимир Путин в Северна Корея през юни, по време на което той се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Двамата подписаха договор за задълбочаване на сътрудничеството във всички области, включително си дадоха обещание за взаимна отбрана.

Китай внимателно претегля плюсовете и минусите от сближаването на Русия с КНДР

Китай внимателно претегля плюсовете и минусите от сближаването на Русия с КНДР

Пекин има определени резерви по отношение на задълбочаващото се сътрудничество между двете страни

Въпреки че гледането на севернокорейска телевизия онлайн все още е възможно, излъчването може да е със закъснение или с ниско качество.

Южнокорейските правителствени агенции и медии следят държавните медии на Северна Корея като ограничен източник на информация от вътрешността на изолираната държава, въпреки силно политизираното им и хореографирано съдържание.

еверна Корея спря да използва съществуващ китайски сателит и започна да предава през руски сателит, а приемането на сателитни излъчвания е ограничено в някои райони от наша страна", заяви служител на министерството на обединението и добави, че министерството се опитва да разреши техническия проблем.

Сближаването с Русия дава увереност на КНДР да се опълчи на Китай

Сближаването с Русия дава увереност на КНДР да се опълчи на Китай

Пхенян отправи необичайни критики към Пекин относно ядреното разоръжаване

Упълномощените лица в Юга се нуждаят от достъп до сателитна услуга, за да гледат севернокорейски предавания, а на широката общественост е забранен достъп до медиите на Севера.

Русия и Северна Корея предприеха драматични инициативи в знак на задълбочаване на връзките си и обещаха да се противопоставят на водения от САЩ Запад. От своя страна, Китай избягва всякакво тристранно споразумение, което може да усложни отношенията му с други страни.

САЩ питат Китай в ООН как гледа на сближаването между Русия и КНДР

САЩ питат Китай в ООН как гледа на сближаването между Русия и КНДР

Вашингтон ще се изправи срещу Москва в Съвета за сигурност относно нарушаването на оръжейното ембарго на Северна Корея