Колумбийският президент Густаво Петро каза в сряда, че неговото правителство ще изпрати нота на дипломатически протест до Русия, след като трима колумбийски граждани бяха ранени при руската ракетна атака срещу град Краматорск в Източна Украйна, при която загинаха 11 души и най-малко 56 бяха ранени, цитира думите му Анадолската агенция

Серхио Харамильо, който беше главен мирен преговарящ с колумбийските партизаните за правителството в Богота, писателят Хектор Абад Фасиолинс и журналистката Каталина Гомес Анхел бяха пътували до Украйна за панаир на книгата в Киев, са били в ресторанта в Краматорск, когато ракетата е паднала във вторник.

"Русия нападна трима беззащитни колумбийски цивилни. По този начин нарушава обичаите на войната. Министерството на външните работи трябва да връчи дипломатическа нота на протест", заяви Петро в "Туитър". "Очакваме безопасното и завръщане в домовете им и оздравяване на Серхио, Хектор и Каталина."

Това бяха най-директните изявления, направени от правителството на президента Петро, който досега не е споменавал действията на Русия.

Украйна осъзна, че изостава от Русия в ухажването на Глобалния юг

Украйна осъзна, че изостава от Русия в ухажването на Глобалния юг

Външният министър Дмитро Кулеба започна обиколка из африканските страни

Тримата колумбийци бяха в компанията на украинската писателка Виктория Амелина, която според изявлението Харамильо и Фасиолинс "е в критично състояние поради нараняване на черепа". Тримата колумбийци са получили леки наранявания и са били лекувани в местна болница.

Ракетата е избухнала в оживен район, пълен с жилищни сгради, магазини и ресторанти в Краматорск, който се намира в Донецка област. Досега при атаката са убити 11 души, включително 14-годишните близначки Юлия и Анна Аксенченко. Загина и 17-годишно момиче, а бебе е с наранявания по главата.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди нападението във вечерното си обръщение.

"Днес руските терористи... брутално бомбардираха Краматорск (с) ракети С-300", каза той. "Моите съболезнования на членовете на семейството и приятелите" на загиналите.

Украинската разузнавателна агенция съобщи, че е арестувала жител, за който се твърди, че е помогнал за координирането на удара, като е изпратил видеозаписи от ресторанта на руската армия.

Ще върне ли победа на Украйна крилете на Запада?

Ще върне ли победа на Украйна крилете на Запада?

Войната в Украйна разби и мита, според който голяма част от страните на Юга, особено в Африка, Азия и Латинска Америка, винаги се присъединяват в големи международни кризи към визията за света и стратегията на западните демокрации