Министърът на външните работи на Украйна започна обиколка из африканските страни тази седмица, като засили дипломатическия натиск на Киев в оспорването на руското влияние в "Глобалния юг" и в затвърждаването на визията, представена от Украйна като единствен път към мир, съобщава "Ройтерс".

Дмитро Кулеба заяви, че основният му приоритет е да накара африканските страни да одобрят мирния план на президента Володимир Зеленски по време на пътуването си до Мароко на втората си обиколка в Африка след нахлуването на Русия през февруари миналата година.

"Предстоят важни преговори с африканските лидери и с бизнеса", написа той в "Инстаграм" и допълни, че целта му е да спечели подкрепа за непрекъснатия износ на украинско зърно през Черно море, както и да осигури нови възможности за украинския бизнес.

Обиколката му идва след тридневната дипломация на Зеленски в Лигата на арабските държави в петък и след това на срещата на върха на Г-7 в Япония. Освен с лидерите на Г-7, по време на пътуванията си украинският президент се срещна с тези на Индия, Индонезия, Ирак и със саудитския престолонаследник.

Британското разузнаване: Лавров търси индулгенции в Африка

Британското разузнаване: Лавров търси индулгенции в Африка

"Вагнер" се е настанил в Углеродската централа

Политическите анализатори твърдят, че Киев ускорява усилията си да ухажва Глобалния юг - термин, обхващащ Латинска Америка, Африка и голяма част от Азия - и че тези опити са придобили по-голямо значение, тъй като и други страни отправят конкурентни мирни предложения за прекратяване на войната в Украйна.

Китай, който търси подкрепа за свой собствен мирен план, изпрати специален пратеник в Киев, Москва и европейските столици за обсъждане на "политическо споразумение" този месец. Миналата седмица пък Южна Африка обяви, че Киев и Москва са се съгласили да обсъдят мирен план с африканските лидери. По-рано този месец Ватиканът също създаде мисия за мир.

"Неотложността е заради тези мирни планове, които се появяват", обясни политическият експерт Альона Гетманчук, която оглавява New Europe Center - мозъчен тръст в Киев.

"В един момент Украйна осъзна, че не се е представяла добре в Глобалния юг в продължение на много, много години".

Лавров от Претория: Западът попречи на Украйна да преговаря

Лавров от Претория: Западът попречи на Украйна да преговаря

Русия търси подкрепа за позицията си

Украйна настоява, че "формулата за мир" от 10 точки на Зеленски, която предвижда изтеглянето на руските войски от украинската земя, трябва да бъде основа за всяко уреждане на войната, започната от Русия.

На срещата на Г-7 през уикенда Зеленски предложи провеждането на глобална среща за мир през юли, за да събере подкрепа за мирния си план. Вчера външният министър на Дания Ларс Локе Расмусен заяви, че Копенхаген е готов да бъде домакин на подобна среща. Според него ще е необходимо да се осигури интерес и участие от страни като Индия, Бразилия и Китай.

Докато Западът налива военна, финансова и хуманитарна помощ в Украйна, Русия засили отношенията си с глобалните южни сили по време на войната, включително като продава повече от енергийните си продукти на Индия и Китай.

От години Москва поддържа връзки в Африка и планира да проведе среща на върха Африка-Русия в Санкт Петербург през юли. Руският външен министър Сергей Лавров обиколи континента миналата година, а през настоящата година направи най-малко две посещения.

Зеленски е готов да приеме президента на Южна Африка

Зеленски е готов да приеме президента на Южна Африка

В сила остава обаче само мирният план, предложен от самия Зеленски

Европа и Украйна расте осъзнаването, че има риск тази война да се възприеме по същество като европейски конфликт, за който другите страни не трябва да се тревожат, нито трябва да осъждат", посочи Найджъл Гулд-Дейвис, експерт в Международния институт за стратегически изследвания.

"Европа и Украйна отговарят на съгласуваните усилия на Русия да създаде в света наратив за войната, който не я осъжда и се стреми да поддържа отношения с Русия", добави той.

Кулеба не уточни кои страни ще посети при последната си обиколка в Африка.

Първата му обиколка през октомври 2022 г. го отведе в Сенегал, Кот д'Ивоар, Гана и Кения, но беше прекъсната, когато Русия стартира кампания от ракетни удари и удари с дронове, насочени към критична украинска инфраструктура в навечерието на зимата.

Захарова: Мирният план на Зеленски е наръчник за разпалване на конфликти в Европа

Захарова: Мирният план на Зеленски е наръчник за разпалване на конфликти в Европа

Тя критикува Жозеп Борел за твърдението му, че плана на Зеленски за единствения мирен план за Украйна