Юрий Шумски, генерален директор на завода "Я. М. Свердлов", и Юрий Зозулия, ръководител на Спецхимическия холдинг на "Ростех" и понастоящем генерален директор на АО "РЗМ-Технологии", са заподозрени във вземане на подкупи и са задържани за два месеца до 19 ноември. Това съобщи "Комерсант", като се позовава на материалите по делото.

Подозренията са отправени и към неговия предшественик на поста генерален директор на завода в Свердлов, а по-късно и към председателя на съвета на директорите на АО "Техмашсервис" Вадим Рибин. Той обаче се съгласил да сътрудничи на разследването и е освободен под гаранция.

Установено е, че обвиняемите са получавали незаконни плащания от доставчици на компоненти за производство на експлозиви, както и от дружества, които са купували продукти на компанията на завишени цени.

Транзакциите включвали верига от посредници, които изкуствено увеличавали стойността на взривните вещества.

Руски олигарх иска да е украинец

Руски олигарх иска да е украинец

Михаил Фридман се завръща към корените си

ФСБ смята, че досега са изплатени 33 милиона рубли като подкупи.

На 20 септември руският парламент прие по-строги наказания за предприятията от руския военно-промишлен комплекс, ако не спазват изпълнението на договорите си.

В същия ден руският президент Владимир Путин нареди руските военни заводи да ускорят производството си. За целта беше разпоредено те приоритетно да се снабдяват с необходимите ресурси за производството на военна продукция.

Руски олигарх: Армията и всичко в Русия е скапано, Западът да спре тази безумна война

Руски олигарх: Армията и всичко в Русия е скапано, Западът да спре тази безумна война

90% от руснаците били против войната

Заводът "Свердлов" е ключово предприятие в Дзержинск, Нижегородска област.

Заводът е част от руския военно-промишлен комплекс.

Той е един от най-големите производители на промишлени взривни вещества и преносни заряди за минната промишленост в Русия.

Компанията е единственият производител на октогени и хексогени в Русия.