Външният министър на Япония Таро Коно обяви, че Токио е дълбоко загрижен за сценария Великобритания да излезе от Европейския съюз без споразумение, добавяйки, че такъв сценарий ще има много негативно влияние върху японските компании във Великобритания.

Първият дипломат на Япония коментира пред Би Би Си, че някои японски компании вече са започнали процеса по преместване на дейността си извън Обединеното кралство в други страни в Европа.

Джереми Хънт нападна ЕС за Брекзит, отнасял се с Великобритания като "боклук"

Джереми Хънт нападна ЕС за Брекзит, отнасял се с Великобритания като "боклук"

Готов да извади Великобритания от ЕС без споразумение

Коно изрази загриженост във връзка с въздействието на Брекзит без споразумение с ЕС върху автомобилната индустрия, опасявайки се, че това може да я удари в случай на въвеждането на физически митнически проверки.

Той също така предупреди кандидатите, които се борят да наследят британския премиер Тереза Мей, че японските инвестиции ще напуснат Великобритания след евентуалното ѝ излизане от ЕС без споразумение.

Според Коно Токио е поискал от британското правителство да изясни въздействието на Брекзит върху японските компании, действащи във Великобритания.

Борис Джонсън предупреди ЕС да не налага "Наполеонови" мита при Брекзит без сделка

Борис Джонсън предупреди ЕС да не налага "Наполеонови" мита при Брекзит без сделка

"Континенталната система" на Наполеон е блокада, чиято цел е да удари икономиката на Великобритания по време на Наполеоновите войни

Говорейки за японско-британските търговски отношения, министърът изразил съмнение, че споразумение за свободна търговия може да бъде договорено преди крайния срок 31 октомври.

Независимо от това японският външен министър посочил, че Япония с радост ще договори ново търговско споразумение с Великобритания след Брекзит, добавяйки, че Транстихоокеанското партньорство няма географски граници.

Япония е един от най-големите инвеститори в британската икономика. Преди това Токио призова Великобритания да минимизира рисковете за японския бизнес след Брекзит.

Германия отсече: Няма шанс за ново споразумение за Брекзит

Германия отсече: Няма шанс за ново споразумение за Брекзит

"Споразумението за излизане е споразумение за излизане"