Кондолиза Райс се срещна с ливанския премиер Фуад СиниораАмериканският държавен секретар Кондолиза Райс се срещна с ливанския премиер Фуад Синиора, след като изненадващо пристигна в Бейрут.  

Срещата продължи два часа над предвиденото, но нямаше непосредствен резултат, отбелязва Ройтрес. 
На път към региона държавният секретар поясни, че желае да създаде условия за трайно прекратяване на огъня.

По-рано американски представител съобщи, че Райс ще обяви US-помощ за Ливан, където израелските бомбардировки прогониха стотици хиляди души и разрушиха съоръжения, които се оценяват на 1 милиард долара, предаде Хаарец. 
Ливанското правителство съобщи, допълва Ройтерс, че 110 000 бежанци са настанени в 642 училища и други временни убежища в страната.

Дълбоко съм загрижена за ливанския народ и това, което той понася, каза Райс преди срещата си с председателя на парламента Набих Бери, без да съобщи подробности за евентуална американска помощ.
Бери е просирийски политик и след началото на конфликта бе използван за връзка между Синиора и Лидерите на Хизбула.

Преди да пристигне в Бейрут, Райс обяви, че се преувеличават твърденията, че взаимоотношенията между САЩ и Сирия са слаби, предаде АП.

Така Райс намекна за съществуващи канали, които могат да се използват за провеждането на разговори със сирийските лидери, когато те са готови на подобна стъпка, коментира АП, уточнявайки, че тези разговори ще целят разрешаването на конфликта в Близкия Изток.

Рано тази сутрин, на път за региона на конфликта в Близкия Изток, Райс посочи, че САЩ все още имат работеща дипломатическа мисия в сирийската столица. Именно присъствието в Дамаск е канал за водене на преговори със Сирия. 

"Проблемът не е, че не е говорено със сирийците, проблемът е, че сирийците не реагираха", подчерта Райс. Тя допълни, че и в момента се водят преговори със Сирия.

Припомняме, че според САЩ Сирия е една от най-големите страни спонсорки на тероризма.

Според арабски дипломати и анализатори, цитирани от АП, Египет и Саудитска Арабия работят, за да убедят Сирия да прекрати подкрепата си за Хизбула, действие, което е ключово за решаването на конфликта в Близкия Изток.
Освен това се цели и "Дамаск да бъде откъснат" от Иран, където се намират най-големите поддръжници на радикалните шиитски бойци.