Конфликтът в Донбас премина в "гореща фаза". Това обяви ръководителят на самопровъзгласилата се "Луганска народна република" (ЛНР) Леонид Пасечник, цитиран от руските медии.

"Нова вълна от военни и терористични действия в Донбас от страна на действащите власти в Украйна отново вкарва конфликта в гореща фаза", изтъкна той пред журналисти.

Порошенко обяви края на антитерористичната операция в Донбас

Порошенко обяви края на антитерористичната операция в Донбас

Подписвам указ за начало на операцията на обединените сили, обяви украинският президент

Като пример той посочил неотдавнашен артилерийски удар по тренировка за парад, готвещ се да отбележи Деня на победата на 9 май, както и бомбардировки на контролно-пропускателен пункт на вътрешното министерство на ЛНР.

"Вероятно е тези планове да доведат до победа на неонацизма в Украйна, но ние ще посрещнем празника си на 9 май, както подобава на потомците на победителите", заключи Пасечник.

Президентът на Украйна Петро Порошенко по-рано подписа указ за промяна на формата на военната операция в Донбас от "антитерористична" на операция на обединените сили на Украйна. Сега ръководството на военните операции премина от Службата за сигурност на Украйна пряко в украинската армия.

Турция готова да разположи войски в Донбас

Турция готова да разположи войски в Донбас

Като част от мироопазваща мисия на ООН